Глава УГКЦ освятив престол в обителі монахів студитів в Обухові на Київщині
  • Чтв, 31/10/2013 - 21:13

У день Святого апостола і євангелиста Луки, 31 жовтня, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук освятив престол в обителі Святого Антонія монахів Студійського уставу в місті Обухові (Київщина).

«Сьогодні ми переживаємо ще одну історичну подію – благословення на цьому місці престолу нової студійської обителі в Київській архиєпархії», – сказав Блаженніший під час проповіді.

Глава УГКЦ підкреслив, що освяченням престолу, по суті, засновано перший студійський монастир у відновленій Київській архиєпархії.

«Це, безперечно, духовна подія. Якщо задуматися над питанням, які завдання ставить Господь перед цією монашою спільнотою, що тут молитиметься, то, – вважає Блаженніший Святослав, – кращої відповіді ніж постать євангелиста Луки від Господа Бога годі очікувати».

Предстоятель пригадав, що апостол Лука залишив нам дві книги Нового Завіту. Він написав Євангеліє, які чув від апостола Павла. «Ми сьогодні слухаємо його як Євангеліє від Луки. Особливість цього Євангелія полягає в тому, що воно написане дуже вишуканою мовою. Це вказує на високу культуру євангелиста Луки. Друга книга Нового Завіту, яку залишив апостол Лука, – Діяння апостолів. Це, фактично, літопис новонародженої Христової Церкви. Одною з важливих сторінок цієї книги є опис Зіслання Святого Духа. Лука також знаний як перший іконописець. Він написав перші ікони Пречистої Діви Марії», – розповів проповідник.

Описуючи, якою повинна бути монаша обитель, архиєрей сказав, що це місце «має бути часом і простором, де проповідуватиметься Слово Боже для людей, незалежно від їхнього походження».

Студійське монашество славиться тим, що відроджує іконопис. «Щоб усе те багатство, яке має наша Церква в образі чи в житті студійського монашестсва, тут могло проявитися в усій своїй повноті на благо тих людей, яких до вас Господь Бог посилатиме», – побажав Верховний Архиєпископ.

Глава Церкви висловив побажання студитам в Обухові, щоб уся та радість, яку пережили апостоли, була і їхньою радістю. «Щоб усі вам корилися, щоб місія вдалася, щоб ця обитель тут розвивалася. Але найбільше хочу побажати вам духовної радості, що з вами тут перебуває Господь Бог, і радості від того, що ім’я кожної віруючої людини записане у вічності на небі. Щоб та радість була основою всього вашого служіння», – завершив Предстоятель.

На кінці настоятель обителі ієромонах Олександр Приліп подякував «Блаженнішому Святославові за благословення і теплі люблячі батьківські слова».

 

Департамент інформації УГКЦ