Глава УГКЦ: «Папа Франциск дуже добре розуміє, що означає душпастирство для іммігрантів»
  • Чтв, 14/03/2013 - 20:57

В четвер, 14 березня 2013 р., Глава УГКЦ Блаженніший Святослав в приміщеннях Патріаршого двору у Римі (piazza Madonna dei Monti, 3) провів прес-конференцію з українськими журналістами з нагоди обрання нового Папи. Серед поставлених запитань, прозвучало запитання і з боку Прес-служби УГКЦ в Італії:

«Чи може УГКЦ в Італії та Іспанії з новим Папою сподіватися на віддзеркалення Аргентинської моделі служіння українським іммігрантам в статусі єпархії ?».

Це дуже глибоке запитання. Чому ? Тому що Аргентина це є країна іммігрантів. Тому там специфіка церковного буття трохи відрізняється від Європи де є в більшості національні країни.

В Аргентині Архієпископ Хорхе-Маріо Берґольйо був вікарієм для Східних Католиків, які не мали своєї структури, це по перше. По друге, Архієпископ Буенос-Айресу був якби зверхником для інших Східних єпархій, які знаходилися на його території. Тому наша українська єпархія Святої Покрови є суфраганною до Архієпископа Буенос-Айресу. Таким чином для мене він був першим безпосереднім зверхником у локальному єпископаті. Отож, він дуже добре розуміє, що означає душпастирство для іммігрантів, і він знає, як створювати для них структури. Справді ми сьогодні дуже хочемо, щоб в Італії, зокрема, був іменований Ординарій для Східних Католиків. Про це уже дуже давно ідуть дискусії. І завжди цей Ординарій є зав’язкою для майбутньої структури. Скажімо, в Аргентині так було, що Архієпископ Буенос-Айресу після ІІ Ватиканського Собору отримав завдання бути Ординарієм для Східних Католиків, а пізніше хтось з українських священиків, а потім і єпископів був його помічником для певної конкретної Церкви свого права. Таким чином розвинулася наша єпархія в Аргентині. Отож, справді я думаю, що коли ми будемо дальше продовжувати перемовини з Апостольською Столицею про створення необхідних структур для душпастирської опіки іммігрантів в Італії та Іспанії, то новообраний Папа буде чітко розуміти про, що ми говоримо і, розумітиме, чому ми сьогодні маємо таку потребу.

Прес-служба УГКЦ в Італії