Глава УГКЦ під час молитовних чувань за мир в Україні: «Папа - на боці України та її народу»
  • Чтв, 11/12/2014 - 11:29

Свобода Церкви неминуче означає проголошення свободи людини. Це та свобода, до якої нас Господь закликає, збуджуючи бажання бути собою, бути людиною, створеною на образ і подобу Божу. Ми повинні ще раз почути слова Божі, сказані до кожного українця в Маріуполі, Донецьку, Луганську, Києві та Львові: «Не бійся, а тільки віруй. Прагни свободи! Однак пам’ятай, будеш свобідним тільки в Бозі і з Богом».

Про це сказав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, під час молитовних чувань у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ в Києві за мир в Україні з нагоди 25-ї річниці легалізації УГКЦ. Захід відбувся в рамках візиту до України папського легата кардинала Кристофа Шенборна, Архиєпископа Відня та Ординарія для вірних візантійського обряду в Австрії, 10 грудня.

Двадцятип'ятирічний ювілей легалізації УГКЦ, на думку Блаженнішого Святослава, є нагодою, щоб ще раз цей дар свободи переосмислили, прийняти і «бути вільними людьми у вільній державі на вільній землі». Він пригадав подію 25-річної давнини, коли  відбулася зустріч між Папою Іваном Павлом II і тодішнім Президентом СРСР Михайлом  Горбачовим. «У визволенні УГКЦ цей Святий Папа зіграв вирішальну роль. Бо саме він заступився тоді за нашу Церкву. Іван Павло ІІ закликав свій польський народ не боятися, коли Польща скидала кайдани комуністичного режиму. Сьогодні він присутній між нами через свої мощі, які ми сьогодні тут почитаємо», – додав він.

На переконання Верховного Архиєпископа УГКЦ, теперішній Папа Франциск теж відіграє не останню роль в теперішніх подіях як УГКЦ, так і українського народу. Адже він послав свого легата, щоб «підкреслити, що стоїть на боці України та її народу». Таким чином Папа виявляє свою солідарний із народом, який терпить за власну свободу.

«Ми вдячні Богові за дар свободи. Передаємо від УГКЦ та українського народу вдячність Святішому Отцеві за те, що він робить для нашого народу, щоб отриманий дар свободи ми могли зберегти», - завершив він.