Глава УГКЦ під час молитви за єдність християн: «Є багато того, що нас об'єднує – один Бог, одна віра, одне хрещення»
  • Пон, 27/01/2020 - 17:04

Папа Франциск хоче нам сьогодні сказати, що Боже Слово – це невичерпний скарб християнської єдності. Боже Слово каже нам через уста апостола Павла: уже є багато того, що нас об'єднує – один Бог, одна віра, одне хрещення. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у храмі Святого Василія Великого УГКЦ у Києві під час міжконфесійного Молебню, який відбувся в рамках Тижня молитов за єдність християн.

Головною темою роздумів і гаслом цьогорічного Екуменічного тижня стали слова з Діянь апостолів: «Будьмо милосердні» (Ді. 28, 2), – роздумував над якими владика Олександр (Драбинко), митрополит Переяславський і Вишневський, керуючий Переяславсько-Вишневською єпархією Православної Церкви України.

«Будьмо милосердні, як Отець наш милосердний є. На ці слова багато разів натрапляємо у Святому Письмі і для нас, християн, вони є особливо важливими і навіть програмними. Вони звучать із вуст самого Спасителя як заклик до богоуподібнення», – сказав владика Олександр.

Він відзначив, що церковна Україна сьогодні розділена. «Ми плекаємо власні ідентичності, які, на жаль, часто формуються за конфесійною, а не євангельською ознакою. І це сумно, бо віддаючи́ перевагу другорядному, ми часом втрачаємо себе як християни», – сказав проповідник.

За його словами, людська особистість може відбутися лише у стані спілкування, через жертовну відкритість Богові та іншим людям.

«Існувати у відкритості та русі до іншої особистості. У цьому і полягає головний меседж Папи Франциска. Він закликає нас наново відкрити євангельську любов та милосердя. Закликає нас побачити в іншій людині, – часто людині іншої культури та поглядів, – нашого ближнього, тобто людину, якій потрібна наші співчуття та поміч», – зауважив він.

«Милосердя об’єднує, – наголошує владика Олександр. – Воно об’єднує нас з Богом та ближнім».

Блаженніший Святослав наприкінці Молебню подякував Господу Богу, що вливає у наші серця необхідність та невідворотність християнської єдності, за те, що в цей вечір послав нам свого Святого Духа, учителя молитви, Святого Духа, який і є духом єдності у любові і милосерді.

«Цю неділю, яка вінчає у Вселенській Церкві Тиждень молитов за єдність християн, Святіший Отець Франциск уперше проголосив як Неділю Божого Слова. Папа хоче нам сьогодні сказати, що Боже Слово – це невичерпний скарб християнської єдності. Незалежно від конфесії, усі християни читають і слухають те саме Боже Слово. Для всіх нас тут зібраних Святе Писання, Біблія, є джерелом нашої віри. Є простором спілкування з Богом», – відзначив Предстоятель.

Глава УГКЦ подякував владиці Олександру (Драбинку), який цього вечора промовив Боже Слово. Також попросив передати Предстоятелю Православної Церкви України Епіфанію слова вдячності за те, що Синод ПЦУ встановив відділ зовнішніх церковних відносин і що ця нова Церква народжується у відкритості до співбратів інших християнських спільнот. 

Подякував також братам Римо-Католицької Церквита та представникові Вірменської Апостольської Церкви. «Разом ми покликані свідчити оту діяльну християнську любов», – додав Блаженніший Святослав. Глава Церкви висловив вдячність за широку присутність братів-протестантів .

«І ми вперше маємо між нами представника цікавої спільноти місіанських євреїв. Завтра весь світ вшановуватиме жертв Голокосту, 75-ті роковини звільнення Аушвіцу – концтабору, де загинуло дуже багато представників єврейського народу, а також священників, монахів, монахинь різних народів та національностей», – сказав Предстоятель.