Глава УГКЦ під час Пасхального Богослужіння закликав «прийти, побачити і увірувати»
  • Нед, 05/05/2013 - 14:17

«Сьогодні ми тішимося, бо нічого немає неможливого для того, хто вірить. Адже неможливо зв’язати Церкву, яка є Тілом Христовим. Неможливо їй зв’язати руки і заткнути рота, бо у Воскресінні Христовому вона вислизне і слово Боже проголошуватиметься у всьому світі. Вкотре сьогодні ми повинні бути подібними до апостолів і досвідчити те саме, що вони засвідчили своїм життям: прийти, побачити і увірувати», - наголосив у проповіді під час Архиєрейської Пасхальної Літургії, що відбулася у храмі Святого Василія Великого в Києві, Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, 5 травня 2013 року.

 

Із Главою Церкви співслужили: владика Богдан Дзюрах, Керівник Патріаршої курії УГКЦ, владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, та духовенство парафій УГКЦ м. Києва.

 

Як сказав у проповіді Глава Церкви, в сучасному світі люди живуть в обставинах, що змушують випускати із уваги той незаперечний факт: життя у цьому світі - це ще не все життя. «Сьогодні ті люди, які мислять в рамках свого матеріалістичного бачення, навіть не думають про життя після смерті і тому роблять своє дочасне життя довшим і кращим», - пояснив проповідник.

 

За його словами, часто так стається, що ми у своєму житті знаходимося перед закритим дверима: нами хтось норовить і, таким чином, кудись наші двері закриті. Яким же розчарованим буває абітурієнт, коли намагається вступити до якогось вузу, а немає можливості, бо ньому панує корупція і тому перед ними двері є закритими. Часто буває і таке: хтось хоче справедливо будувати своє життя, але несправедливі люди на кожному кроці перед ним закривають двері. «На початку цього богослужіння ми молилися перед закритими дверима Церкви. Ці двері символізують двері акту смерті, перед якими кожен із нас постане. Перед дверима ми співали переможну пісню «Христос воскрес», і Христом відчинили навстіж двері, увійшовши до храму, що символізує порожній гріб Спасителя, у якому ми сповняємося небесного життя», - сказав Предстоятель УГКЦ.

 

Наприкінці проповіді, Предстоятель УГКЦ зацитував слова Лесі Українки. А саме: «Ні! Я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає». За словами Блаженнішого Святослава, поетеса оспівувала любов, якою може бути сповнене людське серце. Такою любов’ю може наповнити нас Христос, своїм вічним життям.

 

«Вітаю вас із великими подіями у нашому житті, тому що те, що сталося з Христом торкає кожного із нас. Нехай сьогодні радість перемінить наш смуток і кожна безнадійна людина сповниться новою надією, що випливає із сили воскреслого Христа. Нехай силою Христового Воскресіння переобразиться кожен із нас і усе наше суспільство», - завершив Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ