Глава УГКЦ під час зустрічі з молоддю в Зарваниці: «Українська молодь сьогодні вмирає за Україну»
  • Нед, 16/07/2017 - 10:50

Насамперед дозвольте мені привітати між нами особливого особистого посланця Папи Франциска Його Еміненцію кардинала Леонардо Сандрі. Аби приїхати до вас, ми подолали майже 1300 км від Краматорська, Слов’янська через Харків, Київ до Зарваниці. Папа хотів обійняти в особливий спосіб Україну й УГКЦ. Він прагнув особисто бути присутнім на цій прощі, аби відзначити разом із нами цей ювілей коронації ікони Зарваницької Божої Матері.

 

Звернувся Отець і Глава УГКЦ до молоді у відпустовому місці, що в Зарваниці на Тернопільщині, 15 липня. Додамо, цими днями відбувається Загальнонаціональне паломництво до Зарваниці. На прощу прибули члени Синоду Єпископів УГКЦ, а також кардинал Леонардо Сандрі, посланець Папи Франциска, префект Конгрегації для Східних Церков. Проща приурочена до 150-ї річниці коронації чудотворної ікони Зарваницької Матері Божої, до 125-ліття з дня народження патріарха Йосифа Сліпого та присвячена молитві за мир в Україні.

«Святіший Отець не може бути всюди особисто, тому на такі події посилає особистих легатів. Він послав до нас особливу людину. Знаєте, у Ватиканській курії є багато різних конгрегацій, подібно, як у нашому уряді є багато міністерств. Існує окрема конгрегація, яка відповідає за опіку Папи над Східними Католицьким Церквами, серед яких найбільшою є наша. Саме з цієї нагоди до нас приїхав наш кардинал із цієї конгрегації, її префект кардинал Леонардо», − мовив далі Блаженніший Святослав.

Зустріч із молоддю відбулася таким чином, що спочатку до молоді промовив кардинал, а після цього Глава УГКЦ відповів на запитання. «Українська молодь чекає на слово потіхи, підтримки, бо саме вона сьогодні вмирає за Україну, носить у собі її рани», − зазначив Предстоятель Церкви, звертаючись до кардинала Сандрі.

Після слова, яке виголосив кардинал Леонардо, Блаженніший Святослав подякував йому за те, що він зачепив глибокі рани українського суспільства. «Існує велика біда, про яку ми почули в Харкові, коли спілкувалися із працівниками БФ «Карітас-Харків». Це сурогатне материнство, що означає торгівля материнством, тобто коли хтось за гроші виношує чужу дитину на продаж. І, на жаль, сьогодні, згідно із статистичними даними, найбільше тим лихом вражені саме українські жінки. Це одне з найбільших зневаг гідності жінки. Тому я дякую Його Еміненції за те, що ви мали відвагу порушити це питання. Гадаю, ми повинні над цим ще багато працювати», − вів він далі. За його словами, у Катехизмі УГКЦ, зокрема, де йдеться про морально-аскетичне життя, говориться про цей злочин проти гідності жінки і про те, як потрібно плекати гідність жінки-матері.

«Дякую за цю нагоду поспілкуватися з вами… Традиційно так стається, що початком всіх урочистостей і богослужінь під час цієї прощі є зустріч із молоддю. Добре, що ми цю традицію розвиваємо. Щороку ми будемо так збиратися, аби бачити, чути і спілкуватися одне з одним», − сказав Блаженніший Святослав, а після цього він відповів на запитання молоді.

Зустріч завершилася Апостольським благословенням від Папи Франциска.