Глава УГКЦ під час зустрічі з українською молоддю в Польщі наголосив на важливості самоідентифікації
  • Нед, 15/09/2013 - 19:30

У Білому Борі в Польщі Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав зустрівся з українською молоддю. Зустріч відбулася в рамках пастирського візиту Глави УГКЦ до Вроцлавсько-Гданської єпархії з нагоди єпархіальних святкувань 1025-річчя Хрещення Русі-України та 55-річчя білобірських паломництв.

Звертаючись до молоді, Блаженніший Святослав наголосив на важливості віри в самоідентифікації людей. «Під час нашої вечірньої молитви, - сказав він, - був такий момент, коли в церкві все помінялося: було темно і засвітилося світло… Це найважливіша частина вечірні – запалення світил у церкві, коли сонце сідає і настає вечір». У цьому Глава Церкви вбачає глибокий символічний сенс. «Справжнє світло для кожної людини є Ісус Христос, - наголосив він. - Коли світло віри запалюється, людина цілком змінюється». Блаженніший нагадав, що нинішній рік «проголошено Роком віри, роком світла, яке дає можливість молодій людині не загубитися в темряві світу».

«Цього року ми святкуємо1025-річчя Хрещення Русі-України, а також 55 років відтоді, як до цього місця (у Білому Борі) почали приходити віруючі люди, - сказав Глава Церкви. - Це святкування ми хочемо присвятити тому, щоб це світло віри не загубилося».

«У цьому світі часто можна все знайти або все втратити, - сказав він. - Багато людей гублять сенс власного життя і не знають, хто вони є. Не знають чи вони українці, чи поляки, чи інші. У сучасному світі, який швидко змінюється, ми ніколи не маємо часу - ні на себе, ні на ближнього, ні на Бога. Щоб людина не згубила себе, їй треба знайти відповідь на питання, хто вона є». За словами Блаженнішого Святослава, пізнати своє коріння, торкнутися його може тільки віруюча людина. «Тому що віра - це те, що понад часом, - сказав він. - 55 років тому сюди почали приходити люди. Що їх сюди тягнуло? Хтось хотів вирвати їх з рідної землі, забрати все, що вони мають, аби вони забули, ким вони є. Але чи можна в людей забрати віру в Бога? Ті люди, які мали віру в Бога, не втратили пам’ять своїх батьків і пам’ятають, чиїх батьків вони діти».

«Завдяки тому, що ваші батьки, діди-прадіди мали коріння віри, ви сьогодні є, - звернувся Глава УГКЦ до молодих українців. - Є як особи, є як християни, є як українці».

«Світлом віри батьків, світлом, яке запалив князь Володимир над водами Дніпра - те світло наші люди перенесли на берег Балтійського моря - ви зможете освітлювати своє майбутнє, яке, безперечно, тоді буде світлим, - наголосив Блаженніший Святослав. - Світло майбутнього походить не від того, що ми маємо, а від того, хто ми є».

 

Департамент інформації УГКЦ