Глава УГКЦ побажав студентам Київської духовної семінарії «сили Духа Святого, пізнання таємниць Божих і дару слова»
  • Втр, 12/02/2013 - 19:25

12 лютого, на свято Трьох святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого, - відбулося  святкування храмового празника Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ.

Цього дня Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, очолив Архиєрейську Божественну Літургію в каплиці семінарії. З Предстоятелем Церкви співслужили: Владика Володимир Війтишин, Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський, Владика Степан Меньок, Екзарх Донецько-Харківський, Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, Владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, керівник Адміністрації Патріаршої курії, ректори семінарій та чисельно зібране духовенство.

 

На початку проповіді Блаженніший Святослав привітав семінаристів, їхніх родичів, а також присутніх представників влади міста та області із престольним храмовим празником «особливого Божого місця - семінарії». І продовжив: «Сьогодні ми споглядаємо зображення цих трьох архиєреїв-святителів на одній іконі. Попри те, що вони були різними, кожен із них був сповнений одним і тим же Святим Духом». Так, Василій Великий, за словами Першоієрарха УГКЦ, був відважним оборонцем істинної віри, успішним адміністратором та архиєпископом Кесарії Каппадокійської, знавцем богослов’я та великим учителем свого часу; Григорій Богослов був дуже чуйним до Божої присутності і, глибоко ввійшовши в життя Пресвятої Тройці, міг висловити таїнство Господньої присутності у своєму навчанні; Іван Золотоустий був уважним душпастирем, котрий міг відчувати порухи душ тих людей, до яких його послав Господь і відважно будував ці душі Божим Словом. «Разом ці три святителі становлять ікону Церкви, бо вона є Божим людом, який зібраний в ім’я Святого Духа і творить разом Тіло Христове», - підкреслив Глава Церкви.

 

Крім цього, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький пояснив присутнім значення семінарійної спільноти: «Семінарія - це не будинок чи навчальна програма, а спільнота спільної праці, молитви та навчання  Божого Слова». Наостанок він додав, що саме каплиця, яка знаходиться в семінарії і в якій щодня служать Літургію, є найважливішою навчальною аудиторією.

 

«Бажаю вам сили та відваги Духа Святого, якою горів Василій Великий, глибини Богоспілкування і пізнання таємниць Божих, котрими жив Григорій Богослов, та дару слова, що ним будував серця вірних Іван Золотоустий», - привітав Глава УГКЦ семінаристів.

 

Після цього до студентів семінарії промовляли Владика Степан Меньок та о. Петро Жук, ректор.

 

Напередодні, увечері 11 лютого, святкування розпочалося Великою вечірнею з литією та Утренею, на якій був Блаженніший Любомир Гузар, Архиєпископ-емерит. У своєму вітальному слові Блаженніший Любомир закликав студентів семінарії замислитися над тим, яким має бути священнослужитель.

Департамент інформації УГКЦ