Глава УГКЦ подякував австрійським журналістам за бажання побачити правду про ситуацію в Україні
  • Срд, 23/09/2015 - 12:30

Упродовж 21-25 вересня в Україні перебуває група австрійських журналістів, які приїхали задля того, щоб більше дізнатися про Україну. Про це Департаменту інформації УГКЦ повідомив о. Юрій Коласа, генеральний вікарій візантійського ординаріату в Австрії, який супроводжує журналістів.

Гості з Австрії відвідають Київ та Львів, де матимуть зустрічі з представниками та Главами Церков в Україні, представниками уряду та громадськості.

Під час зустрічі з Блаженнішим Святославом, Главою УГКЦ, яка відбулася 22 вересня в Києві, австрійські журналісти запитували про роки переслідування УГКЦ у ХХ ст., про вихід з підпілля, становище Церкви сьогодні, про її співпрацю з іншими Церквами і релігійними організаціями. Йшлося також про сучасні суспільні зміни в Україні, Революцію гідності, війну на Сході країни.

«Церкви мали різний шлях на Майдан, але всі конфесії були там присутні, – зазначив Блаженніший Святослав, говорячи про роль Церкви під час Революції гідності. – І миряни, і духовенство різних конфесій разом стояли і молилися, обстоюючи європейські прагнення українців».

Говорячи про інформаційну війну, яка ведеться проти України, Глава УГКЦ подякував гостям за те, що вони захотіли приїхати до нас, щоб на власні очі побачити правду. «Ми потребуємо вашої солідарності, ми потребуємо ваших зусиль для поширення правди про військову агресію з боку Росії, про героїчну боротьбу нашого народу за свою свободу, соборність і незалежність. Боротьбу, яку ведуть представники різних конфесій, як мешканці Сходу, так і Заходу, як україномовні, так і російськомовні», – зазначив Предстоятель УГКЦ.

Як розповів о. Юрій Коласа, візит австрійських журналістів пов'язаний з минулорічним візитом в Україну кардинала Крістофа Шенборна як Папського легата з нагоди 25-річчя виходу УГКЦ з підпілля.

Священик розповів, що кардинала дуже вразило побачене в Україні. «Він пізнав для себе дуже багато речей, – розповів отець. – Наприклад, під час зустрічі з Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій він відкрив для себе дві істини. Перше – коли він почув від Патріарха Філарета в присутності всіх ієрархів, що Православна Церква існує в Україні завдяки витривалій боротьбі Української Греко-Католицької Церкви у підпіллі і її виходу з підпілля. Для кардинала було надзвичайно приємно почути, що Предстоятель Православної Церкви так говорить про УГКЦ. Друге – під час тої зустрічі для нього було унікальним пізнати те, що коли в світі навколо панує ненависть, скажімо, там, де християни зазнають брутального переслідування з боку мусульман, натомість в Україні мусульмани і християни об’єдналися, аби стати на оборону гідності людини, її прав і свобод. Це такий унікальний досвід, який у світі важко знайти».

Також під час відвідин Карітасу кардинал побачив, що Українська Греко-Католицька Церква опікується переселенцями з Донбасу, тобто російськомовними родинами.

Крім того, після відвідин Меморіалу Голодоморів, кардинала Шенборна здивувало, що в ХХІ столітті у Західній Європі, зокрема в Австрії, люди дуже мало знають про ті страшні роки, коли тут людей морили голодом.

За його словами, кардинал Крістоф Шенборн пробував це передати у західному світі. «Отже, повернувшись до Австрії, кардинал намагався все це донести до суспільства. І це викликало зацікавлення з боку журналістів. Він має великий авторитет як Архиєпископ Відня, кардинал Австрії. У результаті від самих журналістів вийшла ідея приїхати в Україну і самим усе почути і побачити, щоб знову донести правду про ситуацію в Україні», – зазначив отець Юрій Коласа.