Глава УГКЦ: польський католицький єпископат підтримав наше звернення стосовно Волинської трагедії
  • Чтв, 28/03/2013 - 09:29

Відповідаючи на запитання студентів Луцького СНУ ім.Лесі Українки під час зустрічі 26 березня, стосовно ставлення УГКЦ до Волинської трагедії, Блаженніший Святослав зауважив велику підтримку польського суспільства позиції єпископату УГКЦ, вираженій у посланні Синоду УГКЦ.

«Це справді трагедія, яка ще не вивчена, яка десятиліттями була експлуатована з ідеологічною метою. Замовчувалася правда. І це рана, яка болить. Цю рану можна оздоровити лише у духовному вимірі взаємним прощенням. І в нашому посланні ми закликаємо до цього. Ми хочемо дати не історичну чи політичну, а християнську оцінку і закликаємо до взаємного примирення, яке вже має історію в українсько-польських стосунках.

З боку польського єпископату. А відтак і від інтелектуального середовища ми маємо дуже позитивну відповідь, як від Єпископської конференції Польщі, так і від польських інтелектуалів, які, коментуючи наше звернення, говорять про його безпрецедентність та історичність.Окрім цього, його у повному об’ємі в польському перекладі було опубліковану в центральних польських газетах. І це для нас, я би сказав, - знак великої уваги і честі. Я думаю, що пам’ять цієї трагедії має послужити не на розподіл, не на роз’єднання, а на примирення і поєднання двох братніх народів.» - сказав Глава УГКЦ.