Глава УГКЦ: «Постать святого Йосафата може об’єднати всі Церкви в Україні»
  • Суб, 30/03/2013 - 14:43

«Для нас постать святого Йосафата є по-особливому значущою… Під час відвідин Рівного, Луцька, Здолбунова, Дубна усі люди, яких я зустрічав, питали мене, коли ж нарешті всі Церкви в Україні об’єднаються? Коли ж нарешті наступить момент, коли українці зможуть втішатися єдиною помісною Церквою? Церквою київської традиції, яка народилася 1025 років тому. Що зробити для того, аби Церква відновила свою первісну єдність? Гадаю, постать Йосафата дає нам унікальну відповідь. Бо саме наша Церква має його як першого мученика за єдність Христової Церкви. Він є той, хто віддав своє життя, аби всі були єдині».

Про це сказав Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук у п’ятницю, 29 березня, у Володимирі-Волинському після Акафісту до святого Йосафата.

Глава Церкви вважає, що ми повинні по-новому відкрити для себе постать священномученика Йосафата. Тому що сьогодні Україна ще не знає історичної правди про Йосафата й багато з нас досі перебувають «у лоні неправд і міфів, які повстали після його смерті».

Цікаво, каже Блаженніший Святослав, що цього року наша Церква особливо вшановує святого Йосафата. Бо цього року 25 листопада виповнюється 50 років з дня урочистого перенесення мощів святого Йосафата до базиліки Святого апостола Петра в Римі. «З усіх українських святих він найближче спочиває до гробу апостола Петра. І сьогодні цим славним сином волинської землі, скарбом української Церкви втішається все християнське суспільство», – вважає Глава УГКЦ.

Він поділився планами, що на завершення Року віри в нашій Церкві відбудеться проща до гробу святого Йосафата на знак вдячності Господу Богу за дар його життя, його служіння і мученицької смерті.

Насамкінець Блаженніший подякував усім за те, що разом молимося і думаємо разом, як нам, християнам, бути в новому часі, щоб привести всіх людей до Господа Бога – джерела нашого життя.

Окремо подякував і владиці Йосафату за служіння у Луцькому екзархаті та отцям василіанам, які так ревно служать у цьому місті. А також усім, хто є спадкоємцем скарбу, який нам залишив святий Йосафат.

Верховний Архиєпископ побажав, аби богослужіння завершилося дуже символічним жестом – щоб кожен поцілував хрест, аби іскра, яка запалила серце Йосафата, потрапила до серця кожного з присутніх.

А на згадку про зустріч Блаженніший залишив кожному вірному маленьку іконку київської Оранти.

Нагадаємо, що 26 - 31 березня Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав з пастирським візитом перебуває у Луцькому екзархаті УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ