Глава УГКЦ привітав кардинала Коха із 60-річчям Папської ради сприяння єдності християн
  • Птн, 05/06/2020 - 19:55

5 червня 1960 року розпочалася офіційна участь Католицької Церкви в екуменічному діалозі. Напередодні Другого Ватиканського Собору папа Іван XIII створив Папську раду сприяння єдності християн. З нагоди 60-літнього ювілею цієї дикастерії Римської курії Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, надіслав на ім’я кардинала Курта Коха, Президента Папської ради, вітального листа.

«Другий Ватиканський Собор визнав, що рух за єдність християн походить від Святого Духа і тільки Він є гарантом церковної єдності», - ідеться в листі Глави УГКЦ. «Святий Дух завжди був присутнім на дорозі, яку пройдено за ці шістдесят років. Скільки кроків було зроблено для того, щоб зцілити рани тисячолітньої церковної історії, будувати мости, розвивати богословський діалог та співпрацювати в житті християн! І тим не менше, ми потребуємо Святого Духа у продовженні пошуку моделі єдності, поки цілковито не сповниться воля нашого Господа: "Щоб усі були одно"».

Блаженніший Святослав також вказав на участь УГКЦ в історії екуменічного діалогу Вселенської Церкви: «Наша Церква дала світові автентичне свідчення наших мучеників за єдність Христової Церкви. Найвищим прикладом такого свідчення є священномученик Йосафат, якого вшановує вся Церква як мученика за єдність християн. Я переконаний, що його приклад та приклад багатьох мучеників комунізму є найпереконливішим свідченням в сучасному екуменічному діалозі».

Глава УГКЦ подякував кардиналу Коху за спільні проекти, які були реалізовані у співпраці з Папською радою сприяння єдності християн, зокрема – організацію в Римі у вересні 2019 р. Зустрічі єпископів Східних Католицьких Церков Європи. Він також висловив сподівання, що «тема екуменічної місії Східних Католицьких Церков віднайде свою особливу роль у служінні для відновлення єдиної Церкви на Заході та Сході».

Додамо, що Блаженніший Святослав також є членом Папської ради у справах єдності християн.