Глава УГКЦ про підсумки 2018 року: «Цей рік показав, що українці навчилися перемагати»
  • Чтв, 20/12/2018 - 12:15

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в інтерактивній програмі «Живого ТБ» підбив підсумки 2018 року, що минає.

Предстоятель відзначив, що у 2018 році Українська Держава змагалася за те, щоб гідно оборонити свою незалежність. «Із сумом констатую, що віддали своє життя за нашу свободу і незалежність десятки наших солдатів і воїнів. Багато з них є поранені», – сказав Блаженніший Святослав.

Архиєрей нагадав, що 25 листопада відбулася агресія Російської Федерації щодо наших моряків. «Ми сьогодні особливо вболіваємо за долю наших хлопців, які потрапили в полон. Ми закликали вірних і духовенство до окремої посиленої молитви за Україну. Бо в декотрих областях України ми живемо у військовому стані. Про це треба пам'ятати», – наголосив Глава Церкви.

Водночас Блаженніший Святослав із жалем відзначив, що українці очікували більш серйозних кроків нашої держави і влади в боротьбі з корупцією. Ми вітали створення цього антикорупційного суду. Але, на жаль, серйозних зрушень у цьому напрямку не відбулося.

«Дуже драматичною, – вважає Предстоятель УГКЦ, – стає сьогодні масова еміграція людей з України. Це теж одна з тематик, на яку наша Церква звертає велику увагу, розуміючи, як непросто творити гідні обставини та умови, щоб люди могли лишатися у своїй країні і тут працювати. Але також ми намагалися зрозуміти, яким чином супроводжувати наших людей, зокрема молодь, у нових країнах, де вони починають осідати».

Загалом Глава Церкви оцінив прогрес у державі на трійку з плюсом. «Хоча є надія. Цей рік показав, що українці навчилися перемагати. Навчилися розпочинати певні справи і доводити їх до кінця», – вважає Блаженніший Святослав.

Водночас Предстоятель зауважив, що наша Церква цього року пережила дуже бурхливий розвиток. Ми посвятили багато храмів у Центральній, Південній, Східній Україні. Відбувається, за його словами, позитивний динамізм мирянської активності в нашій Церкві.