Глава УГКЦ про загрозу ракетних ударів у День Незалежності: «Не легковажити, але й не панікувати»
  • Втр, 23/08/2022 - 12:08

Очевидно, що потрібно бути дуже пильними, законослухняними громадянами, прислухатися до попереджень військово-цивільної адміністрації, бо в ці дні, зокрема в Києві, нас дуже просять не легковажити сигналами повітряної тривоги і правилами поведінки під час цієї тривоги. А з іншого боку, я б радив не впадати в паніку і боятися.

До цього закликав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в інтерв’ю для радіо «Марія», говорячи про можливі масові ракетні удари з боку росії до Дня Незалежності України.

«Щось таке обіцяли на Великдень чи 9 Травня… Були й інші подібні моменти за тих пів року, але кожен з них ми пережили. Гадаю, кожну таку подію ми, християни, маємо переживати духовно», — переконує Блаженніший Святослав.

Ми знаємо, нагадує духовний лідер, що безнадія на Боже милосердя є одним із гріхів проти Святого Духа. Тому не слід впадати в розпуку.

За словами Предстоятеля УГКЦ, екзистенційна загроза над Україною з боку росії  актуальна щодня. «Просто ми живемо в різних частинах України, — зауважив Глава Церкви, — і інколи нам здається, що війна десь далеко. Тоді, коли Київ був майже оточений, ми відчували, що ось війна є біля наших воріт. На жаль, у столиці ми деколи до кінця не відчуваємо, що війна далі продовжується. Харків, Миколаїв щодня переживають нічні бомбардування. Очевидно, що росія у своїх темних планах щодо вбивства України не зупинилася і не зупиняється. Тому мені важко коментувати якісь там плани нанесення чергових ударів, бо ті удари здійснюються щодня».

Блаженніший Святослав пригадав про масовий ракетний удар по Житомиру кілька місяців тому. «Було випущено 24 ракети. Це був просто жах. Це всього 130 кілометрів від Києва, а він продовжував жити спокійно. А тепер кажуть, що по Києву буде 25-ть, усі починають лякатися…» — додав він.

«Нам потрібно саме цей день пережити глибоко молитовно. Бо християнська молитва — це величезна сила. Можливо, ми не бачимо всіх духовних вимірів так, як бачимо всі виміри, коли падає російська ракета, але, гадаю, та містична сила християнської молитви, яка пробиває небеса, є набагато сильніша і більша. Тому молімося цього дня», — закликав Предстоятель.

Духовний лідер закликає молитися і думати не лише про себе, про порятунок власного життя чи загрози для особистої безпеки, а й про потреби ближніх.

«Християнська молитва, — зауважив він, — завжди повинна починатися з подяки. Ми маємо подякувати Богові за все те, що ми вже отримали: за дар свободи і незалежності, за дар життя, за те, що ми сьогодні живемо».

«Очевидно, — наголошує Блаженніший Святослав, — ми повинні перепросити Господа за наші гріхи і в кожній хвилині повинні бути готовими до смерті. Можливо, це драматично звучить, але добрий християнин ніколи не має страху стати перед Божим обличчям. Якщо така свідомість буде одним із фундаментів нашого життя, ми уникнемо багатьох гріхів і гріховних ілюзій».

Молімося за потреби інших людей, закликав він, за тих, кого знаємо, і за тих, кого не знаємо. І лише тоді молімося за власні потреби, навіть безпекові. А в кінці славімо Господа Бога нашим життям, бо прослава — це молитва ангелів.

Департамент інформації УГКЦ