«Глава УГКЦ просить молитися за вирішення національної кризи…» - Catholic News Service
  • Срд, 12/02/2014 - 19:14

Як ми раніше повідомляли, цими днями Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) перебував з офіційним візитом у США. Головною метою цього візиту була участь у 62-му Національному молитовному сніданку. Упродовж свого перебування у США Предстоятель УГКЦ мав низку зустрічей із державними службовцями та політикумом цієї країни, також бачився із чисельними вірними УГКЦ. Тут Глава Церкви просив всіх людей доброї волі долучитися до українських католиків у молитві за вирішення політичної кризи в Україні .

Крім цього, Блаженніший Святослав дав коротке інтерв’ю для Catholic News Service. У ньому він повідомив, що українці щовечора моляться по одному разу «Отче наш» і «Бородице Діво…» за мирне і ненасильницьке розв’язання кризи в Україні. Також він зауважив, що людські й релігійні права в Україні були порушені. Адже в останні кілька місяців звичайні люди були викрадені і зникли без сліду. Ще є багато таких, яких катували, інші ж, ті, які поранені, навіть побоялися лікуватися в державних лікарнях, щоб їх не заарештували. Близько тисячі чоловік знаходяться у в'язниці. Вони позбавлені духовного нагляду  капеланів. На його думку, це робиться для того, щоб не було свідків тортур та інших порушень людської гідності, яких зазнають ті, що висловлюють свою недовіру чинному українському уряду.

«Рівень недовіри людей до української влади настільки великий, що ніхто не знає, що станеться після арешту: подальші тортури, зникнення безвісти або навіть смерть», - наголосив Верховний Архиєпископ УГКЦ.

Він також розповів історію одного молодого чоловіка, який втратив око, коли урядові війська атакували протестувальників. За його словами, після цього молодий чоловік звернувся за допомогою до лікарні. У той самий час до лікарні прибула міліція, щоб заарештувати його. Аби уникнути арешту, чоловік вистрибнув із вікна другого поверху.

Глава УГКЦ повідомив американських чиновників і про зростання економічної кризи в Україні. На його переконання, її найбільше відчули люди похилого віку, які протягом декількох місяців не отримують пенсії. Це стосується і вчителів, лікарів та інших працівників державних установ, яким затримують заробітну плату. Наостанок він сказав і про спробу уряду «обмежити відносини народу з Богом, погрожуючи УГКЦ». 

Департамент інформації УГКЦ