Глава УГКЦ: "Протягом трьох місяців відбувається колосальне очищення українського суспільства"
  • Суб, 22/02/2014 - 02:51

Сьогодні Україну перемінять не реформи, які хтось спустить згори черговим циркуляром. Ні, Україну і владу змінять ось ці люди.

Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) в ефірі «Радіо Ера» 21 лютого.

Блаженніший Святослав поділився кількома спостереженнями щодо змін в українському суспільстві, які він спостерігає з початку Майдану.

Говорячи про нашу молодь, то, на його погляд, вона за кілька місяців Майдану дуже подорослішала. «Можливо, кожен день протягом тих трьох місяців можна рахувати як рік. А місяць як десятиліття. Тобто наша молодь зробила колосальний стрибок уперед. Непросто подорослішала у своїх думках, у своїх рішеннях, а стала здатною до того, щоб бути відповідальною за свою землю, за свою країну, за свій народ. Саме від молоді сьогодні до нас приходить наше майбутнє», – вважає Глава УГКЦ.

Друге його спостереження – протягом цих трьох місяців відбувається колосальне очищення українського суспільства, його переміни і переображення.

«Розповім дві ситуації, які мене заторкнули до глибини душі. Учора і позавчора під час тих драматичних подій, коли беззбройних людей просто відстрілювали снайпери, до кожного священика, який був на Майдані, стояла черга сповідників. І людям сповідалися на смерть, бо вони знали, що можливо, після тої сповіді вийдуть на барикади, аби віддати своє життя за свою Україну. І коли пізніше я почув, що готується «антитерористична» акція, я запитав: люди добрі, хіба це поведінка терористів. Гадаю, це риторичне питання. Мабуть, багато з тих осіб, які побачили тоді обличчя смерті, передумали всю історію свого життя. І назавжди з того місця вийшли новими людьми», – розповів він.

І ще, за спостереженнями Предстоятеля УГКЦ, люди на Київщині та в самому Києві були збентежені присутністю озброєних найманців, так званих «тітушків». Але люди не злякалися і почали самоорганізовуватися. Люди взяли в свої руки відповідальність за свої сім’ї, будинки, міста, села. «Я б сказав, що така акція є свідченням імунітету проти зла. І саме ця громадянська відповідальність за свою землю є дуже глибоким знаком того, що відбувається очищення українського суспільства. Бо сьогодні Україну перемінять не реформи, які хтось спустить згори черговим циркуляром. Ні, Україну і владу змінять ось ці люди», – переконує Глава Церкви.

УГКЦ також відчула на собі солідарність українського народу, яка вийшла поза будь-які конфесії. Зокрема тоді, коли з’явилися повідомлення, що «тітушки» підбираються до Патріаршого собору Воскресіння Христового, то на захист святині прибуло десятки сміливців, готових захищати її.

Департамент інформації УГКЦ