Глава УГКЦ провів зустрічі з Послами Хорватії та Словаччини
  • Чтв, 20/06/2019 - 14:01

19 червня Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав провів зустрічі з послами Хорватії і Словаччини. Перша зустріч Глави УГКЦ була з Надзвичайним і Повноважним послом Республіки Хорватія в Україні пані Аніцою Джамич, а друга – з Надзвичайним і Повноважним послом Словаччини в Україні Мареком Шафіном. Обидві зустрічі відбулися на прохання послів.

З послом Хорватії Блаженніший Святослав зокрема говорив про досвід цієї країни у сфері військового капеланського служіння та досвід лікування ран війни. «Сьогодні Україна живе у стані війни і ми є зраненим народом», – сказав Глава Церкви.

Під час зустрічі сторони відзначили багато подібного в історії українського та хорватського народів. Зокрема, шлях незалежності Хорватії є багато в чому подібним до шляху, який пройшла Україна.

Предстоятель розповів про контакти УГКЦ з Греко-Католицькою Крижевецькою єпархією у Хорватії, а також про контакти з Римо-Католицькою Церквою Хорватії. Сторони відзначили також добрі міжлюдські контакти, зокрема це проявляється, коли хорвати грають у футбол, Україна за них уболіває, і коли Україна грає, вони за нас уболівають. Крім того, пані Аніца підкреслила солідарність між двома народами в часи війни.

Посол Словаччини під час своєї зустрічі цікавився питаннями міжрелігійних контактів в Україні. Він також розповів, що є греко-католиком і йому дуже приємно пізнати таку велику Греко-Католицьку Церкву в Україні, яка є набагато більшою, ніж у Словаччині. 

Дипломат також відзначив роль УГКЦ у зміцненні державних інституцій, у вихованні громадян України щодо усвідомлення цінності Української держави. А Блаженніший Святослав додав: «Важливо, аби українці зрозуміли: якщо вони не будуватимуть своєї держави, то будуть жити в чужих державах. І УГКЦ старається виховувати відповідальне ставлення до державних інституцій, їхнього скріплення».

Глава Церкви на згадку про зустріч високим гостям подарував презентаційне видання про УГКЦ, а також книжку про переслідування греко-католиків у комуністичні часи.