Глава УГКЦ розпочав свій історичний візит до Польщі
  • Чтв, 27/06/2013 - 21:49

27 червня Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук відвідав Люблін у рамках свого історичного візиту до Польщі (26-30 червня).

У Любліні Блаженніший Святослав зустрівся з Митрополитом Люблінським Архиєпископом Станіславом Будзіком. Обидва ієрархи побували на місці колишнього концтабору в Майданеку. Поклали квіти та помолилися перед Пам’ятником боротьби і мучеництва.

Вітали високого гостя на площі перед пам'ятником Боротьби і Мучеництва Архієпископ Станіслав Будзік губернатор Любіла Іоланта Шольно-Когуц (Jolanta Szołno-Koguc) і директор музею в Майданеку Томаш Кранц. «Це особливий день, який увійде в історію нашого міста, яка завжди була місцем зустрічі Сходу і Заходу», - сказав Митрополит Люблінський. «Це велика честь для мене бути тут сьогодні, щоб вшанувати пам'ять тут загиблих тут та ідею польсько-українського примирення», у свою чергу сказав Блаженніший Святослав.

Відтак делегація пішла до обеліска присвяченому блаженному Омеляну Ковчу, якого називають тут "Парохом Майданека". «Очисти нашу пам'ять від болючих подій, які пережили наші народи. Вилікуй поранених несправедливими образами наші серця виливаючи на них бальзам прощення, і дай нам ласку примирення та взаємного прощення зміцнити нашу віру і здатність зберігати заповіді Твої», - молився Блаженніший Святослав, закликаючи заступництва блаженного Омеляна Ковча.

У коментарі для Католицької інформаційної агенції Блаженніший Святослав зазначив, що його візит до Польщі напередодні 70-их роковин Волинської трагедії – можливість «висловити від України нашу повагу до болю, який як і раніше присутній в пам'яті поляків".

«Я приїхав сюди, щоб захистити образ українця в Польщі та образ поляка в Україні", - сказав він. Глава Церкви також нагадав, що 12 років тому під час Апостольського візиту в Україну блаженний Іван Павло II відніс до лику блаженних Омеляна Ковча. «Це для нас є символом не тільки польсько-українського поєднання, але й українсько-єврейського зближення. Український священик рятуючи євреїв на польській землі став покровителем трьох народів», - додав Глава греко-католиків.

Під час візиту до Польщі Предстоятеля УГКЦ супроводжують: Митрополит Перемишльсько-Варшавський Архиєпископ Іван Мартиняк, Митрополит Львівський Архиєпископ Ігор Возьняк, Митрополит Івано-Франківський Архаєпископ Володимир Війтишин, Митрополит Тернопільсько-Зборівський Архиєпископ Василь Семенюк.

У другій половині дня делегація відправилася до Варшави, де очікується Панахида з нагоди 70-тих роковин Волинської трагедії та зустріч Глави УГКЦ з Президентом Польщі Броніславом Коморовським.

 

Департамент інформації УГКЦ