Глава УГКЦ розповів про унікальну можливість для України у час війни «побачити і поцілувати Обличчя свого Батька»
  • Нед, 01/02/2015 - 12:18

30 січня 2015 р. Архикатедральний собор Святого Юра на прохання Митрополита Львівського Високопреосвященнішого владики Ігоря, з благословення Предстоятеля УГКЦ, Блаженнішого Святослава, прийняв для молитовного почитання в Україні дар від Святішого Вселенського Архиєрея Папи Франциска - Нерукотворний образ Ісуса Христа.

«Це другий раз і винятковий раз, починаючи з 1870 року, що цю реліквію дають для Богопочитання у храмі. Для України це є винятком у цей важкий час», - каже представник Ватикану в Україні.

Він рівно ж розповів про історію святині, зазначивши, що   «реліквія важлива тим, що це не малюнок, вона справжня і завжди вважалася такою. Її назва - Мандельйон з Едесси». За його словами, Нерукотворний образ прибув до Риму з Едесси і дорогою подорожував по різних місцях.  Відтак, через військові дії, його, за наказом  Блаженнішого папи Пія IX, було перевезено до Ватикану «оскільки це одна із найважливіших і найцінніших реліквій»,  - зазначив посол.

Під час Вечірньої у Соборі Святого Юра, Блаженніший Святослав звернув увагу на неоціненний дар споглядати Обличчя нашого батька. «Сьогодні Господь Бог нам не просто привертає своє Обличчя, а дає нам Його поцілувати. Цілуємо Лице свого Батька», - сказав очільник Церкви і  подякував Святому Престолові за цю унікальну можливість. «У цих днях, можливо, найбільш криваві хвилини від історії повоєнної Європи. Як знак великої потіхи, сяйва, благословення і підтримки, запевнення, що Господь Бог сяє на нас своїм обличчям і ніхто від нас Його не відверне, є той факт, що сьогодні вперше за сто років зі столиці Апостольської, з Базиліки святого Петра, прибув до нас цей Нерукотворний Образ», - зазначив Блаженніший Святослав і закликав до безперервної молитви за Україну. «Прошу Вас, кожного з Вас, кожного молільника, який прибув для того, щоби поклонитися цій реліквії, – будьте отакими ангелами охоронцями, які вдень і вночі моляться за наше військо, за наших хлопців, яких покликають поповнювати лави українського війська, за їхніх матерів. Молімося за тих, хто постраждав, лишився бездомним, молімося за тих, хто є поранений, хто потрапив в полон, хто по ту сторону лінії фронту вмирає з голоду і холоду, бо їм не дано сьогодні тої ласки, яку маємо ми з Вами в тому святому храмі», - наголосив Глава Церкви.

Іванна Рижан