Глава УГКЦ: «Щоб календар нас не розділяв, потрібно його реформувати разом»
  • Втр, 07/01/2020 - 18:02

Ми повинні влитися у світову християнську спільноту. Ми в Україні святкуємо Різдво разом і це добре, але ми мусимо відчувати, як святкує світ, вся Вселенська Церква – Католицька, Православні, Протестантські Церкви. Україна має більше відчувати себе частиною ширшого, вселенського контексту.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у інтерв’ю виданню «Главком».

На думку Глави Церкви, те, що сьогодні питання дати є в центрі уваги суспільства, це є доброю нагодою для проповіді Євангелія, катехизації і просвітництва.

Він відзначив, що УГКЦ є глобальною Церквою і за кордоном переважна більшість наших громад, парафій, єпархій святкує Різдво 25 грудня. «Ми в Україні святкуємо Різдво разом з нашими православними братами і, гадаю, це є певна цінність, яку треба зберігати. Навіть коли ми будемо робити реформу календаря, то хотілося б робити її разом, щоб календар нас не розділяв. Це мета будь-якої реформи, будь-якого вдосконалення. Щоб ці другорядні питання не стали причиною розколів і поділів», – відзначив Предстоятель.

Водночас Блаженніший Святослав зауважив, що ми повинні навчити наших людей, що питання дати Різдва не належить до суті та істинності християнської віри. «Бо часом нам здається, що все старе і древнє є кращим і більш певним. Дата Різдва не належить до суті християнської віри. Це радше форма і спосіб, які встановлені людьми, Церквою. Тому це може бути зміненим», – переконує духовний лідер українців.

Глава Церкви вважає, що нам потрібна ця дискусія, і радий, що сьогодні суспільство про це запитує, бо це певний крок вперед до осмислення. Він дає нагоду, зокрема церковним лідерам, пояснювати, що таке календар, у чому полягає його реформа.

«На жаль, сьогодні ми бачимо, що головною перешкодою до спільного святкування є церковні поділи. Коли йдеться про календар, ми (вірні східного обряду) в Україні святкуємо Різдво разом. Ця цінність на локальному рівні за старим стилем є збереженою. Тому, чи вдасться нам зберегти нашу єдність, коли ми будемо реформувати календар – тут треба поставити знак питання. Нам би хотілося, щоб ця єдність була не лише на локальному рівні, але й на вселенському  рівні. Християнська єдність і солідарність в Україні і у світі повинна бути тією метою, задля якої потрібно було б робити календарну реформу», – переконує Глава УГКЦ.