Глава УГКЦ: «Сім’я – це єдність чоловіка і жінки в ім’я воплочення Божої любові, в ім’я сприйняття дару нового людського життя»
  • Срд, 11/01/2017 - 10:27

Сьогодні Церква святкує свято Собору Пресвятої Діви Марії і в цю неділю по Різдві згадує царя Давида, Йосифа Обручника, апостола Якова, першого єпископа Єрусалима. Людська історія, як мережа людських стосунків, означає, що кожна людина в цій історії покликана співдіяти, співпрацювати з Богом у важливому ділі спасіння.

Сказав Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді під час Архиєрейської Божественної Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві 8 січня, у свято Собору Пресвятої Богородиці. Із ним співслужив владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ.

За словами Глави УГКЦ, сьогодні, споглядаючи Пресвяту родину, ми відкриваємо зміст материнства: «Діва, не знаючи мужа, народжує Божественного Сина і показує нам зміст материнства як таїнство народження життя. Бо мати є тією, яка дарує своє тіло, своє життя, частинку себе, аби її дитина могла прийти в цей світ». Матір також передає своє духовне і душевне життя – внутрішній світ, у якому живе і в якому прагне виховати свою дитину. Крім цього, споглядаючи Пресвяту родину, ми бачимо і святого Йосифа Обручника, який безпосередньо не брав участі в таїнстві воплочення Божого Сина, але Бог йому доручив особливу місію – охороняти життя: «Його батьківство відкривається як батьківство чистого обручника, який створює життєвий простір для матері з новонародженим дитятком».

Сьогодні в цьому таїнстві лунає відповідь на одне з глибоких питань: що таке сім’я? За словами проповідника, нині сім’я, подружжя часто трактуються як різні види статевих ролей, які можна змінювати відповідно до того, хто й чого бажає. «Та сьогодні ми чуємо Боже Слово, яке відповідає на ці сумніви сучасної людини, – продовжив він. – Сім’я – це єдність чоловіка і жінки в ім’я воплочення Божої любові, в ім’я сприйняття дару нового людського життя. Немає інших видів стосунків між людьми, які можна назвати сім’єю або до неї прирівняти, поза тими, що ми сьогодні споглядаємо у вертепі, в яслах на сіні».

У проповіді Глава УГКЦ зазначив, що сьогодні вся Христова Церква молиться за християнську сім’ю, бо ця інституція створена самим Богом, а інші види людського спілкування є витвором людини. Сім’ю, як нерозривну плідну єдність чоловіка і жінки, сотворив сам Господь. І саме інституція сім’ї є під тиском сучасної глобалізованої культури. Навіть стосунки між чоловіком і жінкою в сучасному суспільстві так побудовані, що вони рідко між собою зустрічаються і не мають часу разом спожити сніданок, обід чи вечерю. «Одна людина не хоче брати відповідальність за долю іншої. Навіть тоді, коли вона любить і прагне провести усе своє життя з нею… Та саме в подружжі через силу Божественної благодаті Господь прагне об’явити нове, але водночас вічне, - те, що є правдою про християнську сім’ю. Ми молимося за кожну християнську сім’ю, бо вона є первинна і основна клітина суспільства. Міцна сім’я означає міцний народ і міцну державу», - сказав Блаженніший Святослав.