Глава УГКЦ: Слова Папи «нагадали нам про совєтську пропаганду»
  • Втр, 24/02/2015 - 20:56

Під час прес-конференції, яка пройшла у Римі 23 лютого 2015 р., Блаженніший Святослав Шевчук прокоментував слова, виголошені Папою Франциском під час загальної аудієнції 4 лютого стосовно конфлікту в Україні. Нагадаємо, що тоді Святіший Отець назвав цей конфлікт «братовбивчим».

Ця заява, за словами Глави УГКЦ, була «особливо болючою для усього українського народу». Слова Папи «нагадали нам про совєтську пропаганду», повідомляє видання «Crux».

Наголошуючи на тому, що в Україні відбувається не внутрішній громадянський конфлікт, а присутня зовнішня агресія з боку Росії, Блаженніший Святослав висловив жаль з приводу того, що під час свого звернення до українських єпископів 20 лютого Папа не вказав конкретно на Росію, а лише говорив про «ситуацію важкого конфлікту».

«Як сини, ми завжди очікуємо більшого від Святішого Отця», - зазначив Глава УГКЦ, додаючи, що «ми поважаємо його свободу вживати ті слова, які допоможуть йому виступити посередником у процесі примирення».

Проте, на думку Блаженнішого Святослава, невдовзі можна очікувати на важливий «вчинок» Святішого Отця, яким він виразить свою солідарність, оскільки знає, який вплив може мати папське втручання на конфліктну ситуацію. Як приклад, Блаженніший Святослав навів ту роль, яку Ватикан відіграв у мирних перемовинах 1970-80-их рр. між Аргентиною і Чилі щодо островів Бігль в часі, коли обома країнами правили військові режими.

У відповідь на питання що конкретно може зробити Папа Франциск, Блаженніший зазначив, що він може напряму звернутись до Президента Росії В. Путіна, бо «навіть для Путіна Папа є важливою духовною фігурою».

Його Блаженство також додав, що заяви Путіна про те, що він наче є захисником переслідуваних християн по всьому світу, особливо на Близькому Сході, є порожнім звуком. «Я є сином переслідуваної Церкви», – сказав Глава УГКЦ. – «Я знаю про КГБ, про російські таємні служби і як вони використовували християнські цінності заради своїх політичних інтересів. Я не вірю жодній державній пропаганді, яка готова пожертвувати тисячами своїх солдатів заради геополітичних цілей».

Глава УГКЦ розповів присутнім про те, що проросійські сили на сході України ускладнюють життя релігійних меншин: «Наші брати мусульмани і кримські татари змушені втікати від переслідування. Наших братів юдеїв змушують реєструватись і платити податок; мені розповідали, що саме так чинили нацисти». За його словами, пʼятьом греко-католицьким парафіям в Криму було сказано подати документи на перереєстрацію до 1 березня, однак досі Москва вже тричі завертала ці документи. «Після 1 березня будемо бачити. Наша Церква може повернутись до 1946 року, коли її легальний статус було відмінено».

Під час прес-конференції Глава УГКЦ просив міжнародну спільноту не залишатись байдужими до «неоголошеної і несподіваної» війни в його країні. «Байдужість вбиває», – сказав він. – «Я прошу вас не бути байдужими, оскільки те, що відбувається в Україні не є внутрішнім конфліктом. Ми живемо в глобалізованому світі. Та війна, яка зараз ведеться в Україні, рано чи пізно торкнеться кожної країни».