Глава УГКЦ: Соборність є силою Українського народу
  • Чтв, 22/01/2015 - 13:59

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у День Соборності України під час Літургії в екуменічному храмі Непорочного серця Марії та українських новомучеників, що на вулиці Інститутській, закликав людей доброї волі та всіх вірних Греко-Католицької Церкви тривати в безперервній молитві й пості.

«Ми не маємо права послабити сьогодні наших молитов. Тому що ця соборна спільна молитва, яка лунає в різних частинах України, але об’єднує нас перед Божим обличчям є запорукою нашої перемоги», – наголосив Предстоятель УГКЦ.

Сьогодні Україна відзначає день своєї Соборності. Що таке Соборність, що вона в собі несе? Чому нам так важливо собі усвідомити зміст цього поняття? «Слово «соборність» ми знаходимо в нашому Символі Віри, - пояснив проповідник, – Святі отці в Нікеї і Константинополі, коли хотіли окреслити прикмети Христової Церкви ісповідували так: вірую в Єдину Святу Соборну і Апостольську Церкву. Дослівно слово «соборна» перекладається «католицька». Це означає, що Христос заснував одну єдину Церкву».

Для нас українців, каже Блаженніший, слово «соборність» має ще інше значення. Зокрема, у цей день ми відзначаємо пам'ять історичної події – День злуки. «Коли урочисто на Софійському майдані в одну єдину соборну державу була об’єднана Українська Народна республіка і Західна Українська Народна Республіка. Наш український народ, який впродовж історії був пошматований між різними імперіями, нарешті здобув свою єдину державу, до якої входили всі ті, які хотіли жити в єдиній, вільній і незалежній Україні», – розповів Глава Церкви.

Блаженніший Святослав відзначив, що у День Соборності ми молимося в цьому маленькому храмі на вулиці Інститутській, який був збудований на місці пролиття крові Небесної сотні рік тому. «Цей храм є видимим знаком соборної молитви Майдану. Майдан зумів встояти і перемогти, тому що він молився, молився разом. «Усі ми єдналися в єдиній молитві до нашого Спасителя. Тому ми відчули, що Соборність не є географічним абстрактним поняттям. Соборність є силою Українського народу, силою української держави», – наголосив Глава Церкви.

Під час Літургії священнослужителі пом’янули усіх загиблих героїв Майдану, поранених, наших священиків, душпастирів різних конфесій, які в найкритичніших моментах не покинули своїх людей, а були разом з ними і несли їм слово Боже.

«У храмі на Інститутській хочемо вознести до Господа наші прохання за наше військо. За тих, хто сьогодні за Соборність України віддає своє життя. Якось дивно Господь поскладав усі ті історичні моменти. Саме у ці дні відбуваються важкі кровопролитні бої в Донецькому аеропорту, на 29 і 31 блокпостах і по всій лінії розмежування продовжує литися кров. Але ми віримо, що як встояв і переміг Майдан, тому що молився, так і вистоїть і переможе Єдина Соборна Україна, тому що вона молиться», – зауважив Глава УГКЦ.

Після Літургії Глава УГКЦ відслужив Панахиду біля пам’ятного хреста Небесній сотні, що на вулиці Інститутській.