Глава УГКЦ: «Стипендії в Україні – це спадок радянських часів»
  • Втр, 13/09/2016 - 23:27

Система стипендій, яку ми сьогодні маємо в Україні, – спадок радянських часів. Ніде у світі такого нема. Таку позицію висловив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час інтерактивної програми «ВІДКРИТА ЦЕРКВА» на «Живому ТБ».

З одного боку, вважає Предстоятель, усі студенти мають мати належний соціальний захист і базові засоби для життя і навчання. «Але ніде у світі нема такої системи стипендій, яку ми маємо в Україні. Стипендії чи стипендіювання – не є таким собі просто утриманням з боку держави. Стипендія – це завжди засіб заохочення для розвитку і росту», – вважає Блаженніший Святослав.

Як приклад Глава Церкви навів римські університети чи католицькі школи за кордоном. «Очевидно, – розповів він, – такі школи у своїй більшості – платні. Але по мірі того, як дитина навчається, показує свої здібності, є ціла система, як заохотити цю дитину. Їй компенсують частину оплати. А найбільш талановитих не тільки звільняють від оплати, а ще надають їм гранти для кращого розвитку їхніх талантів під час навчання».

«Отже матеріальна допомога студентам в їхньому навчанні має бути невід'ємною частиною виховання цього студента, заохочення до праці і кращого навчання», – підсумував Глава УГКЦ.