Глава УГКЦ: «Світ перетворюється на поганську Галилею»
  • Пон, 25/01/2016 - 07:35

До хрещення в Йордані про Воплоченого Бога, який був присутній між людьми, майже ніхто не знав. Саме в ріці Йордані вперше усім людям, які чекали на прихід Спасителя, Він був об’явлений. Після хрещення в Йордані Христос сорок днів перебував у молитві та пості в пустелі. А сьогодні Він виходить з проповіддю, звертаючись до свого народу.

Такими словами Глава УГКЦ Блаженніший Святослав розпочав проповідь в Неділю після Просвіщення, 24 січня, на Архиєрейській Божественній Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ в Києві. З Предстоятелем Церкви співслужив владика Йосиф, Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ.

Тож де і за яких обставин розпочалася учительська місія Христа? «Сьогоднішнє Євангеліє чітко подаю географію Святої Землі, зокрема її північ. Воно описує Галилею. Свята земля була обмежена сиро-фінікійською культурою – на півночі, а на її заході – проходив морський шлях, який сполучав Месопотамію з Єгиптом (тут проходили тисячі людей зі своїми клопотами, товарами, культурою), на півдні розташувалася Самарія (відвічний супротивник в релігійному житті ізраїльського народу). То була, як описує пророк Ісая, «поганська Галилея», що дослівно означає Галилея багатьох народів. Бо саме на цьому клаптикові землі, в час початку проповіді Христа, відбувалася тогочасна глобалізація суспільства, перемішання мов, культур, релігій», - пояснив проповідник.

За його словами, в розмаїття такого суспільного, економічного, громадського життя прийшов Ісус зі своєю проповіддю. «Зауважмо, Він не йшов проповідувати на самоту чи в маленьку еліту, а в нібито саме серце тогочасного суспільства», – додав він, зазначаючи, що місто, яке Ісус обирає для цього є Капернаум на північно-західному узбережжі Галилейського моря.

Який зміст його проповіді? Усю науку на початку привселюдної діяльності Христа можна звести до однієї фрази, яку знаходимо в сьогоднішньому Євангеліє: «Покайтеся, бо наблизилося до вас Царство Небесне». Що означає покаятися? Виставити на світло Слова Божого своє життя, спосіб поведінки, особисті життєві пріоритети. «Царство Небесне – сам Бог Ісус Христос, який наблизився, бо Його непотрібно було вже шукати далеко на небесах. Він особисто почав просвіщати свій народ світлом Божого Євангелія. А тим світлом є істина, правда про Єдиного Вічного Бога, який в постаті Свого Сина скеровує своє Слово до людини», – зазначив він.

На думку Блаженнішого Святослава, якщо ми сьогодні поглянемо у своє особисте життя, в наше серце, наш розум, то побачимо, що думаємо, як оцінюємо своє життя, які маємо особисті пріоритети: «Ми побачимо, що наша особа, наше серце є дуже подібне сьогодні до цієї поганської Галилеї. Скільки всього в нашому нутрі перемішалося: світла й темряви, скільки різної інформації ми отримуємо! В такому перемішенні цінностей і вартостей, які нам пропонує сучасна культура, ми дуже часто відчуваємо себе розгубленими і не знаємо, як правильно діяти. Ми подібні до народу, який потребує світла.  Наше серце занурюється в темряву ідолопоклонства, бо кожен має свого власного ідола (гроші, кар’єра, успіх). І ось сьогодні Христос хоче увійти в нашу особисту Галилею і стати в її центрі». Тому, якщо Бога поставити на першому місці, тоді все інше стає на своє місце. Тоді людина бачить світло, знає, як правильно поводитися, розуміє, який їй шлях обрати, і провадить справді нове, сповнене Божим світлом, життя.

«Сьогодні відкривається велике завдання перед кожним християнином – бути в гущавині подій суспільного життя свого народу і країни. Кожен із нас повинен відчути, що місцем, де повинно лунати свідчення нашої особистої віри, де ми, охрещенні люди, повинні світитися Божим світлом, є серцевина життя нашого народу», – закликав він. Бо сьогодні світ перетворюється на поганську Галилею, де релігійні цінності намагаються усунути з суспільного дискурсу. Світ попадає в нову темряву і безвихідь.

Звідки світло прийде у цю глобальну вселенську Галилею? «З осердя центру життя Христової Церкви, бо Він є між нами і кличе вийти з темряви смерті і просвітитися Словом Його істини, прийняти усе, що Він приніс. Просімо Господа, щоби завітав із світлом проповіді до України, яка сьогодні подібна на Галилею, де перемішалося усе: думки, цінності, течії, моделі поведінки», – сказав Блаженніший Святослав.