Глава УГКЦ: «Той, хто намагається нам насильно щось накидати, перебуває в тіні країни смерті й сіє навколо себе смерть»
  • Пон, 24/01/2022 - 15:29

Кожного разу, коли ми чуємо, що на кордонах нашої держави збільшується кількість війська, коли тривожиться цілий світ, коли навіть деякі країни готують евакуацію родин своїх дипломатів з України і кажуть своїм громадянам не їхати до України, це все тільки збільшує страх. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у неділю по Богоявленні.

«Але ми сьогодні, – додав проповідник, – читаючи про визволення з темноти, про можливість побачити велике світло, якось по-іншому бачимо навіть ту складну драматичну ситуацію».

За його словами, у сьогоднішньому Євангелії Матей показує нам Ісуса Христа, якого після хрещення у Йордані спокушав диявол у пустелі. Христос постив сорок днів і сорок ночей, а відтак сьогодні урочисто розпочинає свою проповідь. Властиво, сьогодні ми бачимо Ісуса Христа, який є на початку своєї місії і в повноті сили Божої проголошує початок якогось нового періоду в історії людини», – розповів він.

Предстоятель наголосив, що те світло, яке сяє з проповіді Христа, є для нас, українців, змістом особливої надії. Бо ми справді сьогодні живемо у великому страху, у великій непевності.

Маючи на увазі сьогоднішню ситуацію з військами сусідньої держави-агресора на кордонах України, Глава УГКЦ зауважив, що кожного разу, «коли людина думає, що когось силою можна примусити ісповідувати щось, тоді та людина перебуває в темряві, у тіні країни смерті, бо вона сіє смерть навколо себе, а не життя».

Блаженніший Святослав нагадав, що з Україною сьогодні єднається весь християнський цивілізований світ. «Буквально останніми днями до заклику владик України починає поволі долучатися цілий світ. Цього тижня ми почули заклик усіх католицьких єпископів Європи, які об'єднані в Конференцію католицьких єпископів Європи. Вони висловили солідарність з нашим народом, з Церквами України і закликали всіх християн Європи до молитви за мир», – сказав він.

За його словами, завтра готується ще одне звернення України та Польщі, де чітко буде засуджено темряву агресії і сказано, що кожного разу, коли людина утверджує право сильного, замість утверджувати силу права, вона перебуває в темряві.

Також до підтримки України приєднуються всі єпископи УГКЦ з-поза меж України: Канади, Бразилії, США... Увесь світ звертає свої очі на Україну.

«Ми сьогодні бачимо, що не той сидить у країні смерті, хто утверджує мир, не той перебуває в лабетах темряви, хто легітимно обороняє свою країну, а той сидить у темряві, хто поклоняється молоху війни в сучасних обставинах, – переконує Блаженніший Святослав і додав: – Тому сьогодні ми дякуємо Господу Богу, який через нас християн в Україні продовжує просвічувати український народ і Українську Державу».