Глава УГКЦ у 44-й день війни: «У Бучі я зрозумів, що означає любити свого ближнього»
  • Птн, 08/04/2022 - 12:52

Любити ближнього означає усвідомлювати і переживати свою людськість, а відтак виявляти свою людяність. Тому кожен християнин, незалежно хто він: німець, італієць, австралієць, бачачи звірства окупантів у Бучі, каже сьогодні: я – українець, відчуваючи єдність у людському нашому роді з тими безневинними жертвами. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 44-й день війни.

Предстоятель розповів, що вчора, у свято Благовіщення, мав нагоду поїхати до сумнозвісного містечка Буча, яке є відкритою раною на тілі України, і там, стоячи над відкритою братською могилою і бачачи понівечені бездиханні тіла, помолитися за їх вічний спочинок.

«У тій молитві я питав: Боже, що означає любити Тебе і ближнього? Якраз біля цієї братньої могили, дивлячись на руки наших убитих  братів і сестер, я зрозумів важливу річ. Любити ближнього означає відчувати свою спорідненість із ними, – відчувати, що ми є людьми, належимо до одного людського роду», – сказав Глава УГКЦ.

«І там, – додав Блаженніший Святослав, – де у братській могилі спочиває він, вона, там можу спочивати я. Ми маємо спільне покликання, спільну долю. Як брати і сестри в Христі, належимо до того самого людського роду».

На його переконання, окупант тому і веде війну, щоб я і ти опинилися завтра у тій братській могилі.

«Але любімо Бога, – закликає духовний лідер, – який є джерелом життя, а не смерті. Просімо нашого люблячого Бога, щоб ми, справді, відчували свою єдність із нашими братами і сестрами, щоб навіть вчилися любити ворогів. А любити ворога означає зупинити його вбивчу руку, забрати в нього зброю, не давати йому можливості вбивати. Просімо, щоб в обставинах ненависті і вбивства ми вміли любити Бога та свого ближнього і лишилися людьми».

Як ми повідомляли, 7 квітня Блаженніший Святослав відвідав звільнені з-під російської окупації Ірпінь, Бучу і Гостомель. В Ірпені Предстоятель відвідав храм Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ, а в Бучі над однією з братських могил помолився Панахиду за невинно вбитих окупантами українців.