Глава УГКЦ у день Рівноапостольного князя Володимира: «Він зрозумів, що об’єднати слов’янські племена в один народ можна лише в ім’я Ісуса Христа»
  • Втр, 28/07/2015 - 19:51

Рівноапостольний князь Володимир подав такий вид єдності нашому народові, який не є плодом геополітичної людської думки, міркування чи задуму. Це єднання в дусі Божому, у дусі Істини, єднання в самому Ісусі Христі. Про це сказав Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в День святого рівноапостольного князя Володимира, який у нашому народі відзначається сьогодні, 28 липня.

Під час проповіді Блаженніший Святослав акцентував увагу на єдності людей в Ісусі Христі… «Де двоє або троє зберуться в ім’я Моє – там Я є посеред них». «Як глибоко це Боже Слово про єднання, – вважає проповідник, – звучить сьогодні в наших серцях, коли ми святкуємо тисячолітній ювілей переставлення святого і рівноапостольного князя Володимира. Його пошук до єдиного Бога, його дорогу до Хрещення не можливо вповні збагнути без його особистого пошуку до єднання своїх людей. Він – як великий київський князь – від початку свого служіння шукав способу, як поєднати свій люд, яким чином зробити так, аби розрізнені слов’янські племена стали одним народом. Спочатку князь усіх завоював силою меча, але побачив, що зовнішнє насильне єднання не творить єдиного народу з його підданими. Тоді він почав шукати єднання на релігійному ґрунті. Звіз до Києва ідолів кожного племені, але побачив, що ідолопоклонство не єднає людей, бо кожен має свого божка, яким не поділиться з ближнім. І тоді він звернув очі до істинного єдиного Бога. Володимир зрозумів, що вчинити з його людей єдиний народ можна лише єднаючи цих людей в ім’я Боже, тому він сам перший увійшов у це Боже життя силою святого Хрещення. Він почав творити це єднання в ім’я Ісуса Христа, і таким чином дав фундамент, основу, щоб створити єдиний Божий народ на Київських горах».

Предстоятель Церкви відзначив, що святкуючи цей тисячолітній ювілей, згадуємо, що саме цього року, цього літа припадає десять років із того дня, коли Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви повернувся до свого київського осідку. «Десять років тому завершилося вигнання Глави Греко-Католицької Церкви з його столиці. Десять років тому Блаженніший Любомир, повертаючись до свого прадавнього осідку київських митрополитів, проголосив голосом рівноапостольного князя Володимира Маніфест «Один Божий люд у краї на Київських горах» про сучасне єднання українського народу та Українських Церков», – зазначив Глава Церкви.

Під час Богослужіння вірні під проводом Блаженнішого Святослава відновили свої хресні обіти та наново склали присягу, яку давали особисто чи через своїх хресних батьків у момент свого хрещення. «Просімо сьогодні, щоб наш рівноапостольний князь Володимир Хреститель України молився разом із нами. Ми сьогодні поєднані в ім’я Боже не лише із земною Церквою, а й з усіма українськими святими в небі. Просимо їх: наші святителі і просвітителі, моліться за ваш народ. Князю Володимире, молися за свою Україну», – сказав архиєрей.

Із Блаженнішим Святославом співслужили: Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні; владика Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський; владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ; владика Йосиф (Мілян); владика Михайло (Колтун); владика Василь (Івасюк); владика Василь (Бубній); владика Теодор (Мартинюк); владика Венедикт (Алексійчук); владика Василь (Тучапець); владика Йосафат (Мощич) і близько ста священиків, які прибули з різних куточків України.

Відзначити день Рівноапостольного князя Володимира прибули паломники з України та з-за кордону.

Наприкінці Літургії Блаженніший Святослав подякував усім за участь у спільному Богослужінні. Особливі слова подяки склав Апостольському нунцієві Томасу Едварду Галлікссонові. «Коли святий Володимир хрестив Русь-Україну, християнство ще не було поділено. Він приймав Хрещення у повному сопричасті не лише з Константинопольським патріархатом та іншими східними патріархатами, а й із наступником апостола Петра. Тому, ваше високопреосвященство, ваша присутність сьогодні дуже важлива, знакова», – додав Глава УГКЦ і попросив переказати сердечні вітання та вдячність за підтримку українського народу Папі Франциску.