Глава УГКЦ у день Святого Духа: «Сьогодні Святий Дух відкриває нам природу Христової Церкви: Церква - ікона Пресвятої Тройці»
  • Пон, 08/06/2020 - 19:48

Сьогодні, у другий день свята П’ятдесятниці, ми звертаємо увагу на особу Святого Духа. Вчора ми переживали подію Його сходження, а сьогодні Церква запрошує нас поглянути на те, ким є Дух Святий, який зійшов на апостолів. Кого Він нам об’являє? А відтак - яку печать нашого Бога-Творця ми носимо у своїй істоті як Його образ? На цьому наголосив сьогодні, у понеділок Святого Духа, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому домі у Львові.

Дух Святий, каже проповідник, є Третьою особою Пресвятої Тройці. Він нам об’являє, що наш Бог є один, що Він не є самотнім. Ми віримо в єдиного Бога у трьох особах: Отця, Сина і Святого Духа.  

«Наш Бог є любов’ю, троїчною любов’ю. Це любов, яка себе дарує іншій особі. Тому Святі Отці говорили, що як ми споглядаємо Святу Тройцю, то бачимо, що кожна Божа особа живе й існує в іншій особі. Отець, який є джерелом всього, народжує Сина і дихання Святого Духа. Він спочиває в Сині», - додає Глава Церкви.

За його словами, таїнство Пресвятої Тройці об’являється в дуже цікавий спосіб: Бог шукає місця, щоб замешкати в людині. Каже Христос: «Хто любить Мене і заповіді Мої зберігає, того Отець Мій полюбить. І Ми прийдемо до нього і в ньому закладемо житло».

«Господь Бог створив людину як храм Божий. Створив людину як єдину істоту у видимому і невидимому світі, яка може вмістити у собі таїнство Пресвятої Тройці. Ми створені на образ і подобу Троїчного буття. Щоб бути собою, людина повинна реалізувати Троїчний образ в особистому житті», - пояснює Блаженніший Святослав.

«Створена на образ Божий, людина покликана любити і бути любленою. Любити означає перенести центр свого "я" від себе в ту особу, яку я люблю. Вкласти себе в іншого. Лише таким чином людина може зрозуміти, ким вона є і для чого живе. Слово "любов" у сьогоднішньому світі знецінене. Для людей слово "любити" часто означає подбати тільки про себе. Той Бог, якого нам об’являє Дух Святий, Бог-Тройця, є Божественною любов’ю, яка є даром себе іншій людині», - наголосив проповідник .

Властиво, така здатність і потреба людини любити є основною її буття як суспільної істоти. На думку Блаженнішого Святослава, людина завжди потребує спільноти. «У ній вона відчуває простір, у якому здатна здійснити своє прагнення і потребу: любити і бути любленою», - переконаний він.

Отець і Глава УГКЦ зазначив, що сьогодні ми переживаємо свято Святого Духа в особливих обставинах, позаяк  довгий час були на карантині та самоізоляції. Ми слухалися лікарів, які сказали, що єдиний спосіб припинити поширення хвороби – це припинити суспільний контакт, тобто припинити зустрічатися з іншими людьми.

Можливо, зараз є той час, припускає він, коли ми особливо відчуваємо, що потребуємо іншого для того, щоб бути собою. «Ми вчора бачили, як люди тішилися, коли могли нарешті бути разом на святі, очевидно, зберігаючи дистанцію й інші правила самозахисту. Ми так потребуємо бути разом! Ми так потребуємо бути спільнотою!» - сказав проповідник.

«Троїчність буття людини – з одного боку, а з іншого – сила і діяння Святого Духа, яка відкриває нам Пресвяту Тройцю, теж об’являє нам природу Христової Церкви: Церква – це ікона Пресвятої Тройці. Саме тому за своєю природою Церква – це спільнота, яка збирає людей і вчить їх любити. Вона наповняє їх Духом Святим. Тільки у такій спільноті людина може отримати життя і жити вповні», – пояснив проповідник.

«Просімо сьогодні Духа Святого, щоб допоміг нам навчитися любити. Просімо, щоб Він допоміг здійснити наше прагнення і потребу: любити і бути любленим», – додав Предстоятель УГКЦ.

«Насамперед нехай Святий Дух допоможе нам зрозуміти, що Той, хто першим нас полюбив і дав себе за нас і нам, є наш Господь: Отець, Син і Дух Святий. Бог першим нас полюбив і дам нам Духа Святого – духа любові. Нехай та любов допоможе нам все пережити, усе перетривати. Хай допоможе відчути, що справді та Божа любов є вічною, життєдайною і ніколи не переминає силою і діянням Святого Духа», - побажав Блаженніший Святослав.