Глава УГКЦ у Казахстані: «Діліться зі своїми рідними і знайомими найбільшим скарбом, який маєте, – вірою в Бога!»
  • Пон, 16/12/2019 - 11:41

Людина є по-справжньому багатою та плідною, коли робить добрі справи, ніж коли дбає лише про матеріальний достаток. Зокрема на казахській землі, коли Українська Греко-Католицька Церква перебувала в підпіллі, чимало людей пожертвували своїм здоров’ям і життям заради Христової Церкви. Тому нам варто цінувати їхні вчинки та ділитися духовним багатством одне з одним.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав під час своєї проповіді до вірних у неділю, 15 грудня 2019 року, в храмі в Караганді. Адже цього дня відбулася інтронізація апостольського адміністратора для католиків візантійського обряду в Казахстані та Центральній Азії о. Василя Говери. На урочистій Літургії були греко- та римо-католицькі владики, українська громада і молодь, представники різних громадських організацій і товариств, надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Казахстан Іван Кулеба, консул України в Республіці Казахстан Іван Алмаші, брати і сестри в монашестві та інші охочі люди.

Цього дня зі сторінок Євангелія ми дізнаємося про притчу про нерозумного багача, який передусім думав про матеріальне, а не про духовне надбання.

«Земля обітована, Богом дана, – це не якийсь сільськогосподарський ресурс. Бо ця земля, яка добре вродила, це певний простір, де Господь створює життя, дає його для своєї людини, це простір спілкування людини з Богом та ближнім, – зазначив Предстоятель. – Людина працює, але Всевишній дає плід. Ця земля вродила добре і гарно через те, що Небесний Отець дбає про своїх людей… Господь каже нам, що на цій землі, про яку читаємо, Він хоче передусім, щоб людина плодоносила добрими ділами, щоб вона дозрівала і зріла в людських стосунках, у своєму ставленні до Бога і до ближнього. Земля дала плід, але Небесний Отець очікує плоду від людини, від людської особи».

У своєму слові очільник греко-католиків зауважив, що казахська земля покрита ранами концентраційних таборів, адже чимало мучеників, сповідників Христової Церкви і нашого народу тут були та загинули: «Ми сьогодні дякуємо Господу за них, які тут, на цій землі, силою Божого Слова і  Господньої благодаті у світлі любові до ближнього дали добрий плід».

«Всевишній звертається до всіх нас і кличе бути мудрими, щоб продовжувати справу наших великих попередників. Я хочу від імені всієї УГКЦ привітати всіх вас зі становленням цієї Апостольської адміністратури. Що означає ця нова структура? Вона означає новий, вищий ступінь організації впорядкованого життя греко-католиків у цій частині світу, означає ще один крок до будівництва єпархії на цих землях, а також ще один крок до будівництва зрілої християнської спільноти», – підкреслив Глава УГКЦ.

За його словами, ця структура є не лише для українців, а також для всіх людей, які шукають Бога.  

«Сьогодні Господь посилає вас на дуже важку і непросту працю. Він хоче, щоб ви були мудрими в Його апостольському служінні, щоб навчили сучасну людину на цих теренах вірити в Бога. А скарб віри наших великих сповідників і мучеників – передайте наступним поколінням», – звернувся до о. Василя Говери Блаженніший Святослав.

«Я прошу тебе, українська громадо, будь тією «землею», на яку ваші священники закидатимуть зерно Божого Слова. Прошу, даруйте у своїх серцях гарний плід! Будьте християнами, збережіть той спадок християнської культури і передайте його наступним поколінням! Любіть цю землю, державу, у якій живете, шануйте її, працюйте для спільного блага, добра народу Казахстану і щедро діліться всім тим, що маєте і вмієте, а насамперед діліться зі своїми рідними і близькими, знайомим і сусідами найбільшим скарбом, який маєте, – вірою в Бога! Тоді Творець так зробить, щоб слово сповідників не лишилося тільки в минулому. Можливо, ви маєте бути цими сповідниками Христової віри третього тисячоліття тут, на цій казахській землі», – наприкінці додав архиєрей.

Нагадаємо, у  суботу, 14 грудня 2019 року, Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, прибув до Казахстану з душпастирським візитом, що триватиме до 16 грудня. 

Як ми повідомляли, 1 червня 2019 року у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск створив Апостольську адміністратуру для католиків візантійського обряду в Казахстані та Центральній Азії з осідком у Караганді. Водночас він призначив митрофорного протоієрея Василя Говеру, дотеперішнього делегата для згаданих вірних, апостольським адміністратором цієї церковної територіальної одиниці.