Глава УГКЦ у Меморіалі жертв Голодомору: З братами православними ми повинні зрозуміти, як Церква повинна служити народові
  • Суб, 18/05/2019 - 09:18

Сьогодні ми повинні згадувати не тільки минуле. З нашими братами православними ми повинні також зрозуміти, яку роль сьогодні Українська церква виконує і повинна виконати у служінні своєму народові.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 17 травня 20019 року в Меморіалі жертв Голодомору на відкритті виставки «Церква на захисті християнського і національного».

«Історія часом має властивість повторюватися, якщо ми забуваємо її уроки. Ми хочемо пам'ятати про жертв Голодомору, аби він ніколи не повторився. Хочемо пам'ятати про роль Українських церков у збереженні ідентичності українського народу, його культури, його душі, аби народ міг повноцінно жити і розвиватися», – додав Предстоятель.

17 травня – 2019 року до Міжнародного дня музеїв, що відзначається 18 травня, та Дня пам’яті жертв політичних репресій, що цього року припадає на 19 травня, Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» презентував виставку «Церква на захисті християнського і національного».

За словами Глави УГКЦ, роль Української церкви в збереженні ідентичності нашого народу ще мало вивчена і усвідомлена. Церква завжди була душею свого народу. «Коли йдеться про національну, державну свідомість Українська церква відіграла свою вирішальну і ключову роль. Ось чому загарбники, які намагалися знищити наш народ, починали це нищення з руйнування Української Церкви», – сказав він.

У нашого народу є цілі періоди, коли ми не мали своєї держави, і тоді Українська Церква перебирала деякі функції бездержавного народу.

Блаженніший Святослав навів приклад історії УГКЦ. «Усі пригадують момент «Весни народів» у Європі, зокрема в Австро-Угорській імперії 1848 року, коли у Львові створюється так звана «Руська рада», яка мала на меті представити інтереси українського народу, заявити, що він існує. І хто був тим, хто був єдиним голосом українського народу? Греко-католицьке духовенство», – розповів Глава Церкви.

Пізніше греко-католицьке духовенство почало проповідувати українською мовою. «Проповідь отця Маркіяна Шашкевича українською мовою в соборі Святого Юра справила ефект культурної революції», – вважає Предстоятель.

ХХ століття принесло свої виклики, свої лиха, але і своє свідоцтво. Блаженніший Святослав згадав постать праведного Митрополита Андрея Шептицького, яка в собі обіймає цілу епоху. «З ним нероздільно пов’язана історія українського Музею. Напередодні Першої світової війни Митрополит Андрей Шептицький у той час, коли сусідні держави, заперечували існування українського народу, Митрополит дарує саме українському народові особисту збірку церковного мистецтва, яке він урятував. Таким чином постав Національний музей у Львові, який носить ім’я Митрополита Андрея Шептицького», – розповів Глава УГКЦ.

Він наголосив, що часи комуністичних переслідувань показали, що Церква справді була чи не єдиною захисницею і голосом свого народу.

«Гадаю, тут, у Музеї Голодомору потрібно як ніде інде згадати, що тоді на території ще Радянської України, Українська автокефальна православна церква вже була знищена, коли почався Голодомор-геноцид, єдиним голосом спливаючого кров'ю українського народу був Митрополит Андрей Шептицький з єпископатом, який написав історичну відозву до європейської громадськості під назвою «Український народ у передсмертних судорогах». Він чи не єдиний став на захист тих, кого вбивали голодом і таким чином випробовували найдешевшу у світі зброю масового знищення».

Насамкінець Блаженний Святослав подякував музею за привернення уваги до історії української церкви та підкреслив особливість даної виставки.