Глава УГКЦ у Рівному: Лише любов і безліч добрих діл є необхідними в будівництві та відродженні вільної і незалежної України
  • Втр, 19/12/2017 - 19:51

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у день Святого Миколая освятив прокатедральний собор Святого Миколая УГКЦ Луцького екзархату в місті Рівному.

Архієрейський чин освячення собору очолив Блаженніший Святослав, співсвятителями були владика Ігор (Возьняк),архиєпископ і Митрополит Льввський, владика Василій (Семенюк),Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду Єпископів УГКЦ, владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, владика Михайло (Бубній), екзарх Одеський, владика Василь (Івасюк), Єпарх Коломийський, владика Віталій (Скоморовський), єпископ Луцької дієцезії Римо-Католицької Церкви.

Під час проповіді до вірних Предстоятель насамперед привітав вірних та все духовенство зі святом одного з найбільш улюблених святих Христової Церкви, а також зі святом освячення нового прокатедрального собору.

«Ми знаємо, що осердям Христового Євангелія, Доброї новини, є благовість про Божу любов. А найбільшим співцем Божої любові є Йоан Богослов. Йоан каже нам: Бог є любов. І той, хто перебуває в любові, в тому Бог перебуває. Можливо, слово про любов сьогодні є найбільш знецінене в сучасному світі. Як багато різних значень сьогодні людина вкладає в це слово. Але той Бог, якого ми звіщаємо через слово любов, є любов'ю, яка нічого від нас не хоче і не бере. Бог є даром любові для кожної людини», – вважає проповідник.

Саме через те, каже Архієрей, що Бог нас любить, ми живемо і можемо очищатися з наших гріхів, ми можемо перемагати зло. Саме через те, що Бог нас любить, ми будемо жити вічно. Бо вічне життя є ніщо інше як вічна любов. Людина, яка не любить, уже вмирає, каже Йоан Богослов. А той, хто отримавши від Бога дар любові, відповідає йому взаємністю, уже живе.

«Ми можемо бути собою лише тоді, коли наважимося любити. Бо саме в любові людина себе відкриває, у любові до Бога, і до ближнього. Йоан каже, що любити потрібно не словом чи язиком, а любити потрібно ділами та істиною. Як гарний приклад того, що любов справді існує, в ній можна жити і нею можна чинити діла любові до ближнього, є постать Святого Миколая. Можемо сказати, що він пізнав Бога», відзначив Глава УГКЦ.

За його словами, ми сьогодні знаємо Святого Миколая через його діяльну любов. Таку любов, якою любить нас Господь Бог. Святий Миколай як знак, символ, благовісник втіленої в добрі діла Божої любові, присутній в усіх наших храмах. «Тому сьогоднішнє свято, – просить задуматися духовний лідер греко-католиків, – є святом, яке запрошує нас не боятися любити. А запрошує нас теж відкрити, що ми є люблені Богом і покликані сповняти дві найважливіші заповіді любові, до Бога і до свого ближнього».

Ми сьогодні освятили чудовий храм. Місто Рівне, вважає Глава УГКЦ, сьогодні отримало чудовий дар від Святого Миколая, дар, який тільки з часом ми до кінця зможемо оцінити, відкрити і збагнути. Освятивши храм, ми виклали у престіл мощі ще одного Миколая – Волинського Чудотворця. У престолі на віки також спочинуть мощі священомученика Миколая Чарнецького, який був єпископом нашої Церкви тут, на Волині...

«Цей храм буде часом і простором об'явлення божественної любові. Кожен потребуючий зможе сповнитися усіма дарами, яких потребує. Але водночас Святий Миколай запрошує нас любити не словом, не язиком, а ділом та істиною. Ми сьогодні справді можемо сказати собі і людям, що ми є християни лише тоді, коли навчимося діяльної любові», – переконує Предстоятель.

Ми сьогодні живемо в часі страхітливої війни. «Остання ніч, – з прикрістю зауважив Глава Церкви, – сколихнула наші серця новими вістками про нові жахливі обстріли на фронті. Там сьогодні горять доми і гинуть люди. Сьогодні Україна кровоточить. Вона є зраненою. Хто може зцілити рани України сьогодні? Ми можемо сьогодні відповісти: ніщо інше як Божа любов. Ми бачимо, як у час війни люди мають велику спокусу перетворитися на тих, хто ненавидить усіх, веде, як це ми бачили в українській політиці, війну всіх проти всіх…».

Проповідник пригадав слова праведного Митрополита Андрея Шептицького, який сказав, що ненависть ще нічого доброго не збудувала. 

«Тому можу стверджувати, що постать Святого Миколая і цей новозбудований храм – це ключ до перемоги. Тому що ім'я Миколай означає «переможець народу». Лише любов'ю можна перемогти зло. Лише любов помножена і засвідчена безліччю добрих і безкорисливих діл для блага ближнього є необхідним елементом будівництва і відродження вільної і незалежної України», – вважає Блаженніший Святослав.

Освяченням цього храму, на переконання Глави Церкви, ми зробили ще один крок в будівництві вільної Української держави, зробили ще один крок в будівництві цивілізації миру і любові, про яку нас навчав блаженної пам'яті Любомир Гузар.