Глава УГКЦ: «У Різдві ми знаходимо центр соборності нашого народу»
  • Втр, 07/01/2014 - 18:32

Свято Різдва єднає всіх християн, воно є центром соборності нашого народу. Про це у різдвяній проповіді сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук). 7 січня під час Архиєрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового Предстоятель УГКЦ наголосив, що слова про єднання є посланням цьогорічного Різдва.

«У святі Різдва ми віднаходимо центр єднання і різдвяної радості. Бо хіба буде повною радість галичанина без радості донеччанина? Хіба вповні може радіти Різдвом поліщук, якщо разом із ним Різдво не святкуватиме слобожанин? Хіба може вповні наддніпрянський українець тішитися Різдвом без свого брата кримчанина? Ми відчуваємо, що для нас усіх сьогодні Спаситель народився», – сказав проповідник.

Предстоятель нагадав, що сьогодні в місті Давида, у Вифлеємі, народився наш Спаситель. Сьогодні Пречиста Діва тримає на руках маленьке дитя, яке є воплоченим Богом, Творцем неба і землі, усього видимого і невидимого, - тримає на руках предвічного Царя слави. Сьогодні в убогому вертепі, у тій печері, наче в серці землі, бачимо осердя вселенського єднання. Сьогодні ангели єднаються у співі разом із людьми, тому що ангели сповістили пастирям цю радісну звістку, саме ангели спонукали їх шукати дитя в печері. Сьогодні все людство віднаходить осердя вселюдського єднання, осердя гармонії, миру, радості й спокою.

У своїй проповіді Блаженніший Святослав також нагадав, що пророк Ісая сповіщав про новонародженого Царя як про Царя миру.

«Сьогодні справедливість не просто споглядає з небес. Вона воплочується і стає частиною людського життя, тому що цією небесною справедливістю є сам Христос-Спаситель. "Вірність і милосердя зустрілися, справедливість і мир обцілувалися", – такими словами Священне Писання відкриває нам, християнам ІІІ тисячоліття, нам, українцям 2014 року, зміст цього свята. Можна сказати, посланням Різдва цього року є слова про єднання. Як потрібен нині нашому народу центр єдності! Ми добре знаємо: якщо слова "милосердя", "справедливість", "вірність", "мир" між собою роз’єднані, то вони стають порожніми поняттями», – відзначив Глава Церкви.

На його переконання, у Різдві ми знаходимо центр соборності нашого народу і відповідь на запитання, які турбують серце сучасного українця. «І Різдвяне послання єдності й миру по-особливому звучить в устах пророка українського народу - Тараса Шевченка, 200-літній ювілей народження якого невдовзі святкуватимемо. Він у своєму вічному посланні до мертвих, живих і ненароджених каже: "Обніміться ж, брати мої. Молю вас, благаю"», – зауважив Блаженніший Святослав.

Насамкінець Глава Церкви привітав кожного з Різдвом Христовим, з празником, який дає силу й надію. Він висловив радість, що вірні численно прийшли помолитися до Патріаршого собору Воскресіння Христового.

«Нехай цього дня різдвяна коляда буде маніфестом соборності та єднання українського народу. Нехай ця різдвяна радість надихає нас, щоб ми, єднаючись у Христі, незалежно якою мовою говоримо й молимося, відчули себе дітьми Божими, дітьми єдиного Отця, братами і сестрами у Христі. Христос народився», – побажав усім Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ