Глава УГКЦ у Страдчі про покликання мирян: «Миряни носять у собі Живого Бога»
  • Птн, 26/06/2015 - 17:26

Мирянин – той, хто носить у собі самого Живого Бога. Цей той, хто прийняв Тайну Хрещення і був посвячений Богові у Тайні Миропомазання. Християни часом занурюються у сльозі і страждання, але у своєму серці вони мають надію, яка не походить від людей, а від Бога. Християни – це ті, що належать до священства Христового, бо мають здатність приносити самих себе Богові у жертву.

Про це сказав Глава УГКЦ Блаженніший під час Всеукраїнської прощі до Страдчу, що на Львівщині, 26 червня в День мирянина в УГКЦ. Додамо, вже третій рік поспіль в День Мирянина прочани з’їжджаються на Всеукраїнську прощу до Страдчу.

Архиєрейську Божественну Літургію разом із Предстоятелем Церкви служили владики Митрополичого Синоду Єпископів УГКЦ та численне священство біля підніжжя Страдецької Гори, де у майбутньому має постати храм Страдецьких блаженних мучеників о. Миколая Конрада та дяка Володимира Прийми. Участь у паломництві взяли також представники місцевої влади та Посол України в Канаді.

Цікаво зазначити, що перед Літургією прочани дали клятву відречення від алкоголю. А на початку Блаженніший Святослав поблагословив двох воїнів із АТО, які подарували йому двох білих голубів, які, як відомо, символізують мир. Очільник УГКЦ на знак миру випустив їх у небо.

Продовжуючи проповідь, Глава УГКЦ зауважив те, що ми, як вибраний Божий народ, як царське священство, отримали від Господа особливе покликання, про яке говорить наша Літургія: «Самі себе, один одного і все життя наше Христу-Богові віддаймо».

«Гадаю, що це загальне священство мирян, на якому наголошують отці Другого Ватиканського собору, особливо проявляється в цей драматичний час для України», - наголосив проповідник. Він звернув увагу на те, як богопосвячені люди жертвують собою у любові до свого народу і своєї держави. А  також на християнське свідоцтво українських воїнів, які «приносять себе у жертву на вівтар свободи і незалежності Батьківщини». Тим самим вони сповняють своє християнське покликання.

«Також ми із захопленням споглядаємо свідоцтво християнських волонтерів і усіх жертовних людей, які в часи економічної скрути, коли вони самі перебувають на межі виживання, жертвують усім, щоб дати краще майбутнє своїм людям. Ось, що означає те, що ми з вами є вибраним родом – царським священством, святим народом, Божою власністю. Приносячи себе у жертву Богові, заради любові до своєї Батьківщини і своїх ближніх, ми свідчимо Божі чесноти», - додав він.