Глава УГКЦ у Варшаві: «Молоде покоління має ініціювати соціальний діалог, необхідний для здійснення реформ в Україні»
  • Птн, 16/03/2018 - 11:56

Великою проблемою для сучасної України є корупція, яка була одним із важливих інструментів для підтримки Москви в руках пострадянських держав. Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своїй доповіді «Роль Греко-Католицької Церкви в трансформації українського суспільства» під час конференції у Варшаві «Революція, війна та їх наслідки» 16 березня 2018 року.

«Вживається спроба боротьби з корупцією на державному рівні, але існує також необхідність боротьби з нею на особистому рівні. Терпимість деяких проявів корупції в міжособистісних стосунках є наслідком ставлення, яке виникає внаслідок механізму захисту від тоталітарної держави, що вважався іноземним та недружним. Це вимагає роботи зі зміною свідомості, щоб кожен громадянин був переконаний, що Україна для нього є не іноземною державою, такою державою, яка його захищає, гарантує його майбутнє, безпеку та процвітання», – сказав Предстоятель УГКЦ.

Говорячи про успішну трансформацію України в демократичну державу, Глава УГКЦ зазначив, що ми повинні прагнути до солідарності та субсидіарності, щоб держава не контролювала все.

«Розвиток приватного підприємництва, – вважає духовний лідер греко-католиків, – та середнього класу, що дозволяє громадянам розробляти заходи для забезпечення достойного життя, – це те, до чого вони повинні прагнути. Одними з інструментів, необхідних для досягнення цих цілей, є освіта і наука. Без університетів неможливо сформувати нове покоління, здатне брати на себе відповідальність за державу. Ось чому кардинал Любомир Гузар заснував Львівський католицький університет, перший католицький університет на території колишнього Радянського Союзу».

«Якщо молоде покоління не навчиться тримати в одній руці газету, а в другій – Святе Письмо, воно ніколи не зможе ініціювати соціальний діалог, необхідний для здійснення реформ. Нам потрібні молоді підприємці, які будуть проводити свою діяльність і стануть лідерами економічного розвитку України, керуючись принципами соціального вчення Церкви», – відзначив Блаженніший Святослав.

За його словами, Україна вступає в новий етап розвитку і набуває величезного досвіду болю та надії і цим вона може поділитися зі своїми сусідами як на Заході, так і на Сході. «В Україні ми спостерігаємо народження чогось нового. Це оптимістично, бо те, що народжується перед нашими очима, – нове життя, набагато краще, ніж це було раніше».

Пригадуємо, що візит Блаженнішого Святослава до Польщі триває із 14 до 18 березня, і за цей час Глава УГКЦ відвідає Варшаву та Краків.