Глава УГКЦ у Варшаві презентував свою книжку-інтерв’ю «Діалог лікує рани. Про Бога, Церкву та світ»
  • Чтв, 15/03/2018 - 18:19

15 березня 2018 року у Варшаві Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав презентував книжку-інтерв’ю "Діалог лікує рани. Про Бога, Церкву та світ".

Презентація проводилася в прес-центрі Єпископської Конференції Польщі (вул. кард. Стефана Вишинського, 6).

Участь у заході взяли: Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав, кардинал Казімєж Нич, єпископ Артур Мізінський, редактор Кшиштоф Томасік.

Книга опублікована на початку 2018 року у видавництві "Знак" у Кракові у 1030-ту річницю Хрещення Київської Русі.

Слід відзначити, що у виданні "Діалог лікує рани. Про Бога, Церкву та світ" Блаженніший Святослав в обширному інтерв’ю з редактором Католицького інформаційного агентства Кшиштофом Томасіком відкриває деякі досі не відомі факти про минуле й сучасне УГКЦ, а також про свою дорогу життя і служіння.

Розмова відбулася в Закопаному біля Кракова перед прощею на гору Явір та лемківську Ватру 21-23 липня 2017 року.

Блаженніший Святослав – Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, а також музикант, лікар і друг Папи Франциска вперше вичерпно і щиро розповідає про найчисельнішу у світі Східну Католицьку Церкву та про багато іншого. Він щиро і прямо представляє свій спосіб життя і служіння та розкриває власне бачення Бога, Церкви та світу. Багато говорить про загрози, які виникають внаслідок крайнього націоналізму та про шанси, які створює діалог, а також про гарні, хоч часом і болісні відносини з Польщею, Росією та Православною Церквою, і про все, що стоїть на перешкоді повної співпраці католиків східного та західного обрядів.

У книжці також знайдемо свідчення Блаженнішого Святослава про святого Івана Павла ІІ, який зробив величезний внесок у відродження Української Греко-Католицької Церкви – Церкви мучеників, підтримував відродження України та радів її суверенітету. Крім того, він зробив незаперечний внесок у справу польсько-українського примирення, здійснивши цілу низку ініціатив у цій сфері. Однією з них була зустріч українських та польських єпископів у Римі в жовтні 1987 р., де було підписано спільну декларацію про прощення та примирення між поляками та українцями. У 30-ту річницю цієї події, 11 жовтня 2017 року, у базиліці Святого Петра в Римі Блаженніший Святослав оголосив святого Івана Павла II покровителем "святої справи польсько-українського примирення".

Передусім Блаженніший Святослав у бесіді з редактором Католицького інформаційного агентства Кшиштофом Томасіком розповідає про те, що ми, як вірні єдиної Вселенської Церкви, повинні знати одні про одних.