Глава УГКЦ: У Ватикані обговорюють, яка саме допомога потрібна Україні
  • Срд, 20/04/2016 - 13:59

24 квітня в цілій Європі Святіший Отець Папа Франциск оголосив грошову збірку для постраждалих від війни в Україні. Зараз триває широка консультація, що потрібно для України. Скільки є тих людей, яким ми мусимо послужити, які першочергові потреби, яким чином найкраще донести цю допомогу людям, які цього потребують. І які механізми використати, аби кожен цент потрапив відповідно до мети, яку визначив Святіший Отець.

Про це на прес-конференції в Києві повідомив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав.

За його словами, в гуманітарній акції від Папи для України є кілька важливих моментів. «Грошова збірка важлива, – каже Предстоятель, – але найважливіше те, що Святіший Отець порушив мовчанку щодо війни в Україні і яка на сьогоднішній день панує в Західній Європі. Бо, на жаль, ЗМІ у Західній Європі про війну і про страждання людей в Україні не говорять… А Папа порушив мовчанку і став голосом тих, які страждають в Україні. На мою думку, для нас це більш важливо від того, скільки коштів назбирають католицькі парафії у Європі».

Друге важливе, вважає Глава Церкви, – що Святіший Отець апелює до сумління європейських католиків. «Цим він, на мою думку, хотів підкреслити, що Україна – Європа. Європейці повинні усвідомити, що на Сході Європи відбувається справжня гуманітарна криза», – додав Блаженніший Святослав.

«Ця збірка, – наголосив Глава УГКЦ, – це тільки початок. Усі кошти, які будуть зібрані 24 квітня будуть зібрані у фонд, яким управлятиме Папська рада «Cor Unum». Тобто свої кошти католики передадуть у руки Папи. Але пізніше Україну ще чекає гуманітарна акція Святого Престолу».

Збірка оголошена для католиків Європи. Але Предстоятель УГКЦ зі свого боку зробив заклик до українських греко-католиків у світі долучитися до цієї папської збірки.

Він висловив сподівання, що таким чином ми зможемо допомогти тим, хто сьогодні цієї допомоги потребує, незалежно від національності і віросповідання.

Відомо, що Папа Франциск має намір від себе також пожертвувати значну суму, але поки що цифра не розголошується.

У свою чергу Президент БО «Карітас Україна» Андрій Васькович зауважив, що сьогодні в Україні налічується 1,7 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Також у складних умовах перебувають люди у «буферній зоні», де є величезні руйнування інфраструктури. Проте у найгіршій ситуації опинилися люди, які в силу обставин залишилися на непідконтрольній Україні території. За його словами, міжнародні гуманітарні місії не мають доступу до тих територій, а тому брак продуктів харчування, життєво необхідних ліків, а часто і доступ до питної води є найбільшими проблемами, особливо для літніх і неповносправних людей, які обмежені в пересуванні.

«За оцінками ОО для подолання гуманітарної кризи в Україні потрібно 298 мільйонів доларів США. На сьогодні міжнародні донори і організації надали 106 мільйонів, що становить лише 37% від потреби. Держава Україна не може самотужки справитися з цієї гуманітарною кризою… Заклик Папи Франциска допоможе зібрати додаткові кошти для нашої країни і заново відніме питання української кризи в Європі», – сказав пан Андрій Васькович.