Глава УГКЦ у Велику суботу: «У святі Благовіщення Господь руйнує самотність, бо Він говорить тобі і мені: Радуйся, бо Я приходжу до тебе!»
  • Нед, 08/04/2018 - 11:32

Сьогодні для кожного з нас Всевишній має добру новину. Де би ми зараз не перебували, які би тяжкі переживання і страждання в цьому житті ми б не зустрічали, навіть у гробі Господь несе до нас свою життєдайну десницю. «Радуйся благодатна, бо Господь з тобою!» — каже ангел. Тож у цей день великого свята Благовіщення та Великої суботи ангел промовляє нам, щоб ми раділи, адже Бог є з нами.

Про це сказав у своїй проповіді до вірних Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у суботу, 7 квітня, під час Вечірньої з Літургією Василія Великого у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

«Сьогодні Христова Церква святкує велике свято Благовіщення Пречистої Діви Марії, яке ми називаємо початком нашого спасіння. Ми згадуємо історичну подію, коли в маленькому місті Назареті до Діви Марії завітав з небес архангел Гавриїл, ім’я якого означає «Сила Божа». Він прийшов, щоб благовістити, тобто принести добру новину про те, що Бог стане людиною... Архангел каже до Діви Марії: «Дух Святий зійде на тебе й сила Всевишнього тебе отінить...» Він — носій Божої сили — вістує і пояснює те, що ось у ній стається», — такими словами звернувся на початку своєї проповіді Глава Церкви.

За його словами, Син Божий стає Сином людським, входить в людську історію, бере на себе людське тіло і все те, що пов’язане з існуванням у видимому матеріальному світі. Проте ми сьогодні, крім свята Благовіщення, відзначаємо й Велику суботу, коли бачимо нашого Спасителя, що спочиває у гробі. Можна сказати, що свято Великої суботи, яке показує нам історію Ісуса Христа, що сходить до найглибших підвалин землі, є днем, коли начебто завершується Боже спасіння у всій своїй повноті. Адже те, що у Благовіщенні було початком, до кінця здійснюється у пасхальному таїнстві страстей, смерті і Воскресіння Господнього.

Предстоятель розповідає, що отці Церкви нас навчали, що Христос для того і воплотився, щоб могти страждати, для того, щоб могти вмерти на хресті, а відтак воскреснути на третій день. Він добровільно стає людиною у святі Благовіщення і добровільно йде на страсті, на хресну смерть, щоби ввести усіх нас у воскресіння, тому «сьогодні в один день ми бачимо початок і кінець, начало нашого спасіння і його остаточне звершення».

«У нашому Патріаршому соборі ми бачимо дуже цікавий символ, який теж поєднує воєдино Благовіщення з Воскресінням Христа. Наша маленька дерев’яна церква, з якої починалася парафія нашого Патріаршого собору, сьогодні святкує свій престольний празник — свято Благовіщення, а наш собор є собором Воскресіння Хрестового. Тому те, що тоді там почалося, тут перед нашими очима звершується у всій своїй повноті. Блаженніший Любомир свого часу говорив: “Без Благовіщення не було би Воскресіння!”» — зазначив на важливій деталі Блаженніший Святослав.

Як підкреслив нам духовний лідер греко-католиків, у цей день великої радості святі отці проводять глибоку паралель між тими двома святами. Бо так само, як Христос увійшов в лоно Пречистої Діви Марії, так само і Він сьогодні входить у лоно землі для того, щоби дати людині руку пробиту цвяхом, яка є життєдайною десницею.

Таїнство Благовіщення було тихим і незнаним, тож про нього ніхто не бачив і не знав, крім Небесного Отця і Святого Духа. У цю Великодню суботу Христос тілом спочиває у гробі, але Його душа сходить в ад для того, щоб подати руку воскресіння нашим прабатькам — Адаму і Єві. Старий і новий Адам сьогодні зустрічаються в глибинах підземних...

Ісус Христос народився з Пречистої Діви Марії і не порушив печаті її дівицтва, тож так само Він вийде з гробу, не порушивши тих печатей, які нечестивці залишать на камені, щоби закрити і не дати можливості вийти воскреслому з гробу. Немає такої сили, яка могла би стримати Божу дію для спасіння людини.

Цікаво, що ми сьогодні чуємо, як ангели сповіщають Богородиці: «Радуйся благодатна, бо Господь з тобою!» Згідно з церковного передання, той самий ангел сповістив Богородицю про Воскресіння.

«Благовіщення і Воскресіння. Початок і кінець. Одна єдина радість, одна єдина сила, одне єдине спасіння!» — роздумує Верховний Архиєпископ Києво-Галицький.

«Самотність людини навіки усунена! Бог, який став людиною, ніколи своє створіння більше не опускає. Кажуть, що найбільшим мечем сучасної культури є самотність. Скільки самотніх людей є навіть у великих містах, у великих спільнотах, у великих родинах і навіть у великих парафіях. Як часто самотність перетворюється на ад на землі. Однак у святі Благовіщення Господь руйнує цю самотність. Він говорить тобі і мені: «Радуйся, бо Я приходжу до тебе!» Це є вістка, яка виведе нас із власних змертвінь, з нашого власного знеохочення і втоми, як радість Воскресіння Христового!» — наголосив на особливій актуальності цього свята для людей Предстоятель УГКЦ.

«Вітаю вас сьогодні зі святом і бажаю кожному з вас, щоби те спасіння, яке Небесний Отець започаткував у кожному з нас у Таїнстві Хрещення і Миропомазання, Він довершив своєю життєдайною десницею і впровадив нас у відкриті двері Царства Небесного!» — наостанок радісно привітав усіх вірян Блаженніший Святослав.