Глава УГКЦ українським священикам в Австрії: «Найбільшим нашим багатством є наші люди, а силою - духовенство»
  • Нед, 13/11/2016 - 11:06

12 листопада, Блаженніший Святослав зустрівся з українським духовенством, яке душпастирує для громад УГКЦ в Австрії. Зустріч відбулася в рамках офіційного пастирського візиту Глави УГКЦ до Відня.

На сьогоднішню розмову з Блаженнішим Святославом завітали священики, диякони та семінаристи, які перебувають в Австрії та опікуються українськими вірними за межами Батьківщини.

Під час представлення священнослужителі розповіли про духовне життя громад, в яких душпастирують, зокрема українські осередки греко-католиків у Відні, Зальцбурзі, Граці, Лінці, Інсбурку та Клагенфурті.

За останніми даними, в Австрії налічується близько шести тисяч українців-греко-католиків, які бодай два рази на рік відвідуюють Службу Божу. Хоча, як зазначає о. Олег Ковтун, сотрудник у храмі святої Варвари, точну кількість українців, які перебувають на території Австрії, назвати важко. Особливо це стосується так званої старої генерації. В часи окупації Австрії російськими військами деякі наші земляки боялися визнати свою приналежність до української спільноти і через страх мусили називати себе австрійцями. Тому вже сьогодні частина їх нащадків не вважає себе українцями. Тему еміграції продовжує о. д-р. Тарас Шагала, парох церкви св. Варвари у Відні: «За останні роки до Австрії прибуло майже дві тисячі студентів. Заробітчан у нас мало через складні міграційні закони. Також тут проживають українці, які працюють у великих корпораціях та міжнародних концернах».

Глава УГКЦ звернувся до священиків із закликом: «Зараз у нашої Греко-Католицької Церкви в Австрії є дуже нелегке завдання – завдання  місійності Церкви. Всіх тих людей треба шукати, оскільки ми навіть не знаємо їх точної кількості». Блаженніший Святослав також наголосив на необхідності реструктуризації системи УГКЦ за межами України та оживленні Церкви, адже нова хвиля еміграції має свої духовні запити. «Якщо ми не будемо робити безприцидентного руху за нашими людьми, - продовжив Глава УГКЦ, -  то ми їх втратимо».

На завершення Отець і Глава УГКЦ запропонував священикам розпочати переклад Катехизму «Христос – наша Пасха» на німецьку мову. «Це може стати ще одним хорошим інструментом у наших руках на шляху просвітлення українців в Австрії», - додав Блаженніший.

Фотографії надані: Ann Art

Прес-служба ординаріату для католиків
 візантійського обряду в Австрії