Глава УГКЦ: «Уміти бути багатим – це мистецтво»
  • Птн, 23/03/2018 - 08:17

Багатіти в Бога – це означає ділитися багатством, тим, що я маю. Для того аби ділитися, не обов'язково бути багатим. Ми можемо ділитися своїм часом, увагою, знаннями, уміннями, талантами. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в ефірі інтерактивної програми «Живого ТБ» «Відкрита Церква» на тему «Бідність і багатство».

Що таке бідність? «Ця тема, – зауважив Предстоятель УГКЦ, – різносторонньо досліджувалася, дискутувалася, зокрема у ХХ столітті. Багато вчених говорили про боротьбу з бідністю, навіть політики шукали саме визначення термінів "бідність" і "багатство"».

За його словами, з точки зору Божого Слова, Євангелія, Церква розуміє це поняття не в сенсі наявності чи відсутності якихось матеріальних ресурсів. «Ми намагаємося збагнути цю дійсність з точки зору наявності чи відсутності всіх необхідних засобів для повного всебічного розвитку людської особистості. Отож ідеться не лише про матеріальні речі. Ідеться про те, наскільки всі ті засоби, які має сьогодні людина, те суспільство, в якому вона живе, дає їй необхідні умови для розвитку її особистості».

Як відзначив Блаженніший Святослав, віруючі люди розуміють ці поняття, виходячи з віри в Бога. «Насамперед, – зауважив Глава Церкви, – нам треба зрозуміти, що джерелом всякого блага, джерелом нашого життя, метою нашого життя є сам Господь Бог. Ми всі повинні почуватися перед ним убогими. Чи ми маємо щось, чи не маємо. Чи ми є бідні, чи багаті, щодо Бога людина повинна завжди почуватися убогою. Бо джерелом всякого блага є Господь Бог». Каже Христос: «Блаженні вбогі духом, бо їхнє є Царство Небесне».

«З іншого боку, Боже Слово нас запрошує багатіти в Бозі. Ми чуємо цю фразу в Євангелії. Вона пов'язана з таким твердженням: не від того, хто і скільки має, залежить його життя. А багатіти в Бога – це означає ділитися багатством, тим, що я маю. Для того аби ділитися, не обов'язково бути багатим. Ми можемо ділитися своїм часом, увагою, знаннями, уміннями, талантами і, очевидно, своїми ресурсами. Отож вміти бути багатим – це мистецтво», – вважає Предстоятель Церкви.

Як говорив Блаженніший Любомир, той, хто вміє бути багатим, уміє тим багатством послужити ближньому.

«Коли ми усвідомлюємо, що ті земні блага, які ми маємо як нашу власність, все-таки мають універсальне призначення, то вони допомагають нам багатіти не тільки накопиченням земних благ, але багатіти навіть тоді, коли ми їх роздаємо», – вважає Блаженніший Святослав.

Праведний митрополит Андрей Шептицький говорив, що коли ми закінчимо земне життя, нам залишиться лише те, що ми віддали ближньому.

«Отож мені б дуже хотілося, щоб у сьогоднішній передачі, роздумуючи над змістом багатства, над поняттям бідності, ми все-таки навчилися багатіти в Бога, а відтак, завершивши наш земний шлях, не так з повними кишенями, а з повним серцем, з повними руками добрих діл могли стати перед обличчя нашого Бога», – додав Глава УГКЦ.