Глава УГКЦ: «Увесь український народ волає нині про єдність християн»
  • Нед, 14/06/2015 - 20:31

Так гірко, вглядаючись у нашу єдину купіль, усвідомлювати, що в нас є єдина Церква, єдиний Господь, одна віра, одне хрещення, а ми сьогодні поділені.

Про це сказав Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав на Володимирській гірці сьогодні, 13 червня, під час молебню біля пам’ятника рівноапостольному князю Володимирові.

Молебень відбувся в межах прощі семінаристів духовних семінарій УГКЦ із цілої України.

Проповідник, наголошуючи на важливості цього місця, зазначив, що кожен, хто приходить як паломник до Києва, не може його оминути. «Не лише тому, що тут ми бачимо пам’ятник, споруджений на честь нашого хрестителя, але й тому, що тут можемо споглядати хрещальну купіль, з якої вийшла Київська Церква», – зазначив Блаженніший.

За його словами, споглядаючи на джерело нашого життя у Христі, яким є хрещення, що подарував нам святий Володимир, ми бачимо, що на це місце приходять молитися всі діти Київської Церкви. «Але, на жаль, сьогодні вони не можуть тут молитися усі разом. Бо єдина Київська Церква, яку подарував нам наш хреститель, сьогодні поділена. Вона і надалі єдина, як єдиним є це хрещення, яким ми хрестимося, ця Церква єдина в її невидимому, божественному вимірі. Але, на жаль, у земному, історичному вимірі вона поділена на різні конфесії. Тому стоячи тут, вглядаючись у хрещальну купіль, молімося до нашого хрестителя з проханням про заступництво перед Господом Богом за єдність Церков-спадкоємиць Володимирового хрещення. Так гірко, вглядаючись у нашу єдину купіль, усвідомлювати, що в нас є єдина церква, єдиний Господь, одна віра, одне хрещення, а ми сьогодні поділені», – висловив  жаль Блаженніший Святослав.

«Особливо сьогодні, – наголосив Предстоятель, – у цей непростий час для нашої землі, весь наш український народ волає про єдність християн, кличе до неба, просить про єднання братів у Христі».

Проповідник згадав слова дисидента п. Євгена Сверстюка, який нещодавно відійшов у вічність. «Коли він приїхав до Львова минулого року, щоб разом із нами відзначати 25-ліття легалізації Української Греко-Католицької Церкви, то у Львівській опері сказав такі слова: "Сталінські концтабори дали нам відчуття і розуміння, що, на щастя, церковні поділи не сягають аж до небес". Він, який був вірним Української Автокефальної Православної Церкви, відчував, що греко-католики є його рідними братами, відчував, що єдність Церкви – це не тільки далеке минуле, але це майбутнє, до якого ми всі прямуємо», – розповів Блаженніший.

Він попросив кожного з нас і всіх разом молитися сьогодні за єдність Церков київського християнства в Україні.

Глава УГКЦ висловив переконання, що майбутнє належить єдиній помісній Церкві в Україні. «Просімо Господа Бога, щоби Він силою Святого Духа сподобив нас на це об'єднання, щоб ця єдність, возсяяна на небесах у Пресвятій Трійці, якнайшвидше зійшла на нас на землю, щоб ми були єдині, як тоді, коли вийшла разом із хрещальних вод українського Дніпра», – побажав Глава Церкви.