Глава УГКЦ узяв участь у міжнародному флешмобі на підтримку єдності України «United Ukraine»
  • Птн, 12/01/2018 - 14:00

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав долучився до IV міжнародного флешмобу на підтримку єдності України «United Ukraine» («Україна єдина») напередодні Дня Соборності України 22 січня.

Як зазначають організатори, мета цьогорічного флешмобу – сфокусувати увагу світової спільноти на Україні, на тому, що вже чотири роки йде війна, гинуть люди, але українська нація є незламною та єдиною і гідно протистоїть російському агресору.

У коментарі Департаменту інформації УГКЦ Предстоятель УГКЦ відзначив, що цього року, як і щорічно, 22 січня Україна відзначатиме чергову річницю Акту Злуки, який ознаменував об'єднання Західноукраїнської Народної Республіки і Української Народної Республіки. Сталося це 22 січня 1919 року.

«Україна щороку святкує цю подію, що має, на мою думку, глибоке історичне значення, водночас дуже промовисте для нас сьогодні. Бо здійснилося віковічне прагнення всіх українців, які були розшматовані між різними сусідніми державами, – будувати єдину Українську соборну незалежну державу. Українці хочуть жити разом в унітарній державі. І ця подія, сторіччя якої святкуватимемо через рік, є дуже промовистою сьогодні, бо подібні виклики стоять і перед нами», – сказав Блаженніший Святослав.

На думку Глави Церкви, нині багато хто хотів би знову розшматувати, розділити Україну, нав'язати нам інший державний устрій, який би суперечив ідеї соборності. «Підкреслюються різні регіональні антагонізми. А наші політики використовують цю різницю, аби протиставляти одну частину суспільства іншій у своїх політичних цілях. Тому, гадаю, День Соборності України потрібно святкувати саме для того, аби наголошувати, що на перше місце сьогодні і в церковному, і в суспільному, і в державно-політичному бутті нам потрібно ставити те, що нас єднає, а не те, що нас роз'єднує або ділить», – наголосив Блаженніший Святослав.

Блаженніший Святослав переконує, що ми мусимо закликати всіх наших громадян, усіх наших вірних, а особливо наших державних діячів до будування соборності: соборності свого мислення, соборності державного будівництва і відповідальності за свою країну, соборності політичного процесу. Бо саме неподільна єдина Україна є запорукою нашого кращого майбутнього.

 

***У 2017 році у флешмобі «United Ukraine» взяли участь понад 12 000 учасників із 63 країн, у тому числі губернатор штату Огайо Джон Кейсік, депутати Європарламенту Коразза Більдт та Валентінас Мазуроніс, конгрессвумен США Мерсі Каптур, міністри, депутати, лідери української діаспори, керівники Церков, відомі громадські культурні діячі та інші.