Глава УГКЦ узяв участь у спільній молитві за жертв Голодомору
  • Суб, 25/11/2017 - 23:05

У День пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років Блаженніший Святослав узяв участь у заходах із вшанування пам’яті невинно убієнних у ті страшні роки.

Під час церемонії вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні Президент Петро Порошенко наголосив на важливості того, «щоб наші нащадки завжди знали, що то був не просто штучний голод, а ретельно спланований Голодомор».

«Ба більше − геноцид,  за всіма ознаками, як  їх визначено в Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року. Щоб на всіх континентах усвідомили, що не визнавати Голодомор – так само аморально, як і заперечувати Голокост», − сказав Петро Порошенко.  При цьому він додав: «Я думаю, настав час і нам самим ухвалити закон про відповідальність за невизнання цих двох безпрецедентно жахливих трагедій».

У церемонії також взяли участь: Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, представники духовенства, громадськості, дипломатичного корпусу, урядовці, народні депутати.

Після цього біля меморіального знаку «Свіча пам’яті» предстоятелі Українських Церков помолилися Панахиду за померлими від голоду в 1932-1933 роках.

По завершенні молитви та виступу Президент України оголосив загальнонаціональну хвилину мовчання, після якої розпочалася всеукраїнська акція «Запали свічку».

Як ми повідомляли, у своєму слові до Дня пам’яті жертв Голодомору Блаженніший Святослав наголосив, що ми повинні докласти максимум зусиль, щоб подібні трагедії знову не стали дійсністю. «Ми пам’ятаємо, щоб запобігати. Ми говоримо про наш український біль на весь світ для того, щоб подібні злочини проти людства більше ніколи не повторилися! Ми пам’ятаємо, а світ визнає! Нехай Бог упокоїть душі невинно загиблих, а нас усіх оздоровить від цієї рани і дарує нам мирне, світле, благодатне майбутнє. Вічная їм пам’ять!» − зазначив Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами www.president.gov.ua