Глава УГКЦ узяв участь у відкритті меморіальної пам’ятної дошки жертвам політичних репресій ХХ століття у Києві
  • Пон, 26/09/2016 - 18:30

Cьогодні історичний день в житті України, бо Церкви й релігійні організації разом із державними службовцями відкрили меморіальну дошку на честь десятків тисяч репресованих невинних жертв нацистського і комуністичного політичних режимів. Якщо в ті часи десь в Україні й були двері до пекла, то ними була ця брама до внутрішньої тюрми в Києві. Через неї вели й мого попередника патріарха Йосифа Сліпого.

Сказав Глава УГКЦ Блаженніший Святослав 26 вересня під час відкриття меморіальної пам’ятної дошки жертвам політичних репресій ХХ століття. Дошку відкрито на місці колишнього в’їзду-виїзду до внутрішньої тюрми центрального апарату НКВС УРСР (м. Київ, вул. Ірининська, 4).

Участь у заході взяли члени ВРЦіРО, Голова Служби безпеки України Василь Грицак та представники державної влади. Далі Глава Церкви промовив: «Вдячний СБУ і вам, пане Генерале, за те, що ви відреагували на наше прохання, яке ми висловили вам особисто. Бо сотні тисяч людей, рідні та близькі яких загинули в тих страшних катівнях, не мають місця, де можна помолитися за вічний спочинок їхніх найдорожчих. Ми просили, аби тут, де стіни ввібрали кров, сльози, страждання тих невинних жертв, була й молитва. Дякую, що ви відгукнулися на це прохання».

На думку Предстоятеля Церкви, ця подія є знаковою ще й тому, що вона символізує внутрішнє переродження СБУ, яка «із репресивного органу перетворюється на орган захисту України та її громадян». «Нехай Бог допоможе вам стояти на сторожі безпеки нашої вільної незалежної України і прийме у свої вічні обійми невинно вбитих, незалежно від конфесійної й національної приналежності», - завершив Блаженніший Святослав.