Глава УГКЦ в Дніпрі освятить храм Святого Миколая
  • Суб, 17/12/2016 - 12:45

19 грудня на свято Святого Миколая в Дніпрі освятять однойменний дерев’яний храм. Архиєрейську Божественну Літургію з Чином посвячення храму, яка розпочнеться о 12:00 год, очолить Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у співслужінні із владикою Степаном, Екзархом Донецьким УГКЦ.

Додамо, храм Святого Миколая розташований на території БФ «Карітас Донецьк» (вул. Кабардинська). Дерев’яна будівля храму виконана в гуцульському стилі. «Деревину для храму привезли з Карпат, а вже майстри з Космачу з неї звели церкву», - розповідає о. Василь Пантелюк, адміністратор парафії. Іконостасу в храмі поки-що немає; його виготовляють майстри у Львові. Храм вміщатиме близько 300 осіб.

У місті вже є громади УГКЦ: парафія Покрову Пресвятої Богородиці, будівля храму якого перероблена із житлового будинку, та парафія Святої Софії, громада якої очікує на виділення земельної ділянки для зведення собору. Парафіяльна громада Святого Миколая діє в місті близько року і довгий час  не мала свого сталого місця. Насамперед, храм планувався, для потреб персоналу та осіб, які звертаються по допомогу до БФ «Карітас». Та скоро він став рідним не тільки  для вимушено переселених осіб, а й для місцевих.

За словами о. Василя  недільне богослужіння відвідують близько сотні людей. При парафії вже діє недільна школа для дітей та дорослих з благословення владики Степана. Катехизують слухачів школи шестеро місцевих катехитів, більшість яких із Донецька, які свого часу навчалася в УКУ.

Ідея обрати покровителем храму саме Святого Миколая – невипадкова: «Цей святий допомагає усім потребуючим. У час, який спіткав наш народ, коли багато людей змушені були покинути свої будинки, майно, роботу, якраз БФ «Карітас», при якому діє цей храм, допомагає усім потребуючим».

Руслана Ткаченко