Глава УГКЦ в Кривому Розі: «Щоби бути багатим не потрібно багатства»
  • Нед, 18/12/2016 - 18:26

Для мене великий привілей сьогодні бути з вами. Ще кілька днів тому ми служили Божественну Літургію у величезній Папській базиліці Святого Івана Латеранського в Римі, а сьогодні я з вами, і, повірте мені, ця маленька церковця не є меншою в Божих очах. Тут так тепло і затишно, бо відчутно, що з нами сьогодні сам Господь перебуває. Кожного разу, коли слухаємо в храмі голошення Христового Євангелія, то чуємо живе Боже Слово, яким Господь звертається до нас.

Звернувся Глава УГКЦ Блаженніший Святослав до вірних в проповіді під час Архиєрейської Божественної Літургії у храмі Пресвятої Тройці, що в Кривому Розі, 18 грудня.

За словами проповідника, в Євангельській Притчі про безумного багача, Господь оповідає про успішного чоловіка, якому все вдається.  «Ця історія глибоко пов’язана з подією Старого Завіту, - продовжив він далі. - У Книзі пророка Даниїла описується бенкет Балтазара». Він був сином царя Навуходоносора, який зруйнував Ізраїльське царство, пограбував Єрусалимський храм і привіз до Вавилону всі грабовані багатства. Балтазар бенкетує і почуває себе, як безумний багач, на піку своєї слави і могутності. Він каже, щоби принесли на бенкет священні посудини, срібні й золоті, який його батько пограбував в Єрусалимському храмі, щоби разом із  своїми наложницями з них пити вино: «Очевидно, цей жест був насмішкою і зневагою до Бога Ізраїля. Він почуває себе на вершині своєї слави, бо розпоряджається тим, над чим сам не працював. Адже батько йому залишив в спадок царство і могутність». Та в цей момент він бачить, як невидима Божа рука на стіні написала три слова: «Порахований, зважений, розділений». Ніхто не міг тих слів прочитати, але цар, коли їх побачив на стіні, то змінився в обличчі. Ніхто не міг пояснити цих слів, тільки пророк Даниїл. Він пояснив їх значення так: порахований - означає, що його дні та багатство - Богом пораховане; зважений – означає, що Господь зважив його душу і побачив, яка вона є насправді пустою й порожньою; розділений - означає, що його царство і те, чим він пишається сьогодні, буде розділене. Під кінець бенкету цар падає і в ту хвилину Бог забирає його душу.

Що означає багатіти в Бога? «Ця притча взиває кожного до мудрості, бо Бог каже, що все те, що ми маємо, остаточне не є нашим. Адже всі наші статки, дні нашого життя – пораховані Богом. Бог хоче зважити нашу душу! Нашим багатством є те, що ми надбали для свого духовного розвитку та духовного багатства.  Не те, що ми маємо, а те якими ми є остаточно має вартість. Бо те, що ми маємо, на землі буде поділене, й інші будуть його вживати, а те, ким ми є, має перетривати пробу нашою смертю», - пояснив Блаженніший Святослав. Митрополит Андрей Шептицький каже так: «З усього багатства, що ти маєш, у вічності тобі залишиться лише те, що ти віддав бідному». У вічність ми візьмемо лише наші духовні здобутки, добрі діла, чесноти, святість в Бозі. Це є справжнє багатство. Оце означає багатіти в Бога.

«Ця мудрість  розкриває нам багато правд та істин про наше сьогоднішнє життя. Бог нас покликав жити в тяжкі часи війни, економічного негаразду, неправди, коли сучасні завойовники і агресори відчуваючи себе на вершині своєї сили і слави думають, що посіли місце Бога, - продовжив Предстоятель УГКЦ. - До всіх нас і до них Бог каже: «Порахований, зважений, розділений». Щоби бути багатим не потрібно багатства. Бо не бізнес чи економіка й світові обставини дають нам можливість багатіти, а наше духовне життя і те, що ми робимо для ближніх». Глава Церкви закликав багатіти в Бозі, ділитися всім, що маємо - знаннями, мудрістю, професійною вдачею, хистом, з тими, які цього потребують: «Намагаймося послужити нашим життям Богові й ближньому. Ми повинні бути успішними і багатими в Бозі, бо це є завдання кожного. Наші дні пораховані, бо ми живемо на землі, чекаючи на момент переходу у вічне життя».