Глава УГКЦ в Тернополі: «Іти за Христом — просто життєдайна форма для українського народу в час війни»
  • Пон, 03/10/2022 - 12:56

Ми самі собі до кінця не можемо цього пояснити, але Боже слово сьогодні нам об’являє правду про нас самих. Українці є незламні, тому що вміють любити. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своїй недільній проповіді до вірних під час Божественної Літургії у храмі святого священномученика Йосафата в Тернополі 2 жовтня, в неділю після Воздвиження.

За словами проповідника, сьогодні святе Євангеліє (Мк. 8, 34–9, 1) говорить нам про Хрест Господній. І ця неділя так і називається неділею після Воздвиження.

«У часах війни, великого болю і страждання нам так важливо вміти виявляти один одному знаки поваги і любові. Не себе любити, а любити-ся — творити спільноту, простори тої любові серед війни, яка є простором ненависті й смерті. І коли ми любимося, коли ми є разом, один одного підтримуємо, один одного потішаємо, один одного рятуємо, тоді ми є сильні і незламні», — сказав Предстоятель.

«Іти за Христом, — каже він, — це найархаїчніша форма висловити свою християнську тотожність. Християнин — цей той, хто йде за Христом. Але коли Христос пояснює своїм слухачам, що означає бути Його учнем, що означає бути християнином, — це означає іти туди, куди Він уже першим прийшов. Христос не посилає своїх учнів там, де Його нема».

Слова, звертає увагу архиєрей, які записують досвід перших учнів Христових і нам з вами сьогодні його передають, є просто життєдайними для українського народу в час війни.

«Можливо, ми самі собі до кінця не можемо цього пояснити, але Боже слово сьогодні нам об’являє правду про нас самих. Українці є незламні, тому що вміють любити. Ми розуміємо, що коли в обставинах всенародної біди і лиха кожен з нас буде спочатку намагатися врятувати свою власну шкуру, будьте певні, ми як народ будемо приречені на загибель», — додав Глава Церкви.

 

 

«Українці вміють любити свою Батьківщину, — стверджує Блаженніший Святослав, — тому не бояться. Це так було видно, особливо в нас, у Києві, у перші дні війни. Це був час розгубленості, ми не знали, куди рухається фронт, на кого першого наїде велика колона російських танків… Було відчуття, що ти бачиш перед очима Апокаліпсис, кінець світу…».

Але, за словами Предстоятеля, йому було приємно бачити, що наші люди почали піклувалися, перш за все, про своїх ближніх, не про себе. «І ми силою любові, силою Хреста Господнього, на якому та Божа любов нам об’явилася і на нас вилилася, ми сьогодні перемагаємо, стоїмо. І сам факт, що я сьогодні до вас приїхав — чудо. Ми живі серед смертоносної війни», — додав він.

Глава Церкви відзначив приємність, що приїхав до парафії, яку називають школою християнської любові.

«Говорячи про святу постать Йосафата, навіть після своєї мученицької смерті він, його постать для нашого народу є животворящими. Буквально за місяць, — розповів духовний лідер, — розпочинатимемо цілий рік ювілейних святкувань 400-річчя його мученицької смерті. Ми знаємо, що навіть Литва як держава святкуватиме це на державному рівні. Як мені приємно бачити, що ця парафія як простір любові вчить своїх дітей, як тою незламною силою, яку подає нам розп’ятий Господь, перемагати ворога».

Як ми повідомляли, 1–2 жовтня 2022 року Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав з пастирським візитом перебуває в Тернополі.

Департамент інформації УГКЦ