Глава УГКЦ в Томину неділю: «Згадаймо молитовно матерів, які йдуть зустрічатися зі своїми синами на їхні могили»
  • Нед, 08/05/2016 - 22:58

Коли сьогодні поглянемо в наше серце, то знайдемо подібність між собою і невіруючим апостолом Томою. Адже часто в глибині душі сучасна людина, яка звикла сприймати все на дотик, каже Богові: «Поки не доторкнуся – не повірю».

Сказав Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав 8 травня, у Томину неділю, під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії в Патріаршому соборі Христового Воскресіння УГКЦ.

За словами проповідника, у Божественній Літургії Христова Церква запрошує отримати глибокий духовний досвід і зробити черговий крок у своїй вірі, подібно як це здійснив апостол Тома: «Сьогодні між нами Ісус Христос присутній у своєму воскреслому тілі. Ми можемо Його торкнутися, коли приймаємо Святу Тайну Євхаристії Його воскреслого Тіла і животворної Крові». 

Та є ще інший символ, який дає можливість торкнутися тіла воскреслого Христа. «Минулої неділі під час пасхальної Літургії ми освятили пасхальний хліб – артос. Увесь тиждень він стояв на тетраподі і ми, приходячи до храму, цілували цей хліб. Бо він є знаком воскреслого Тіла Христового», – пояснив Глава Церкви. Тож після Богослужіння кожен вірний отримав шматочок артоса.

Також цієї неділі святкують День матері. У зв'язку з цим Блаженніший Святослав сказав: «Пригадаймо собі, хто нас вперше привів до зустрічі із Богом, навчив промовляти до Бога, показав, як робити знак святого хреста? Наша мама. І те все, що є важливим для мами, стає важливим і для дитини. Бо вона передає свій досвід віри в Бога дитині».

На думку Предстоятеля УГКЦ, справжня мати покликана відкрити дитині життя вічне - двері до невидимого світу, і увести її в життя не тільки поза домівкою, а в життя воскреслого Христа. «Вітаю сердечно усіх матерів! А найбільше тих, які ревно виконують обов’язок християнського виховання дітей. Згадаймо молитовно матерів, які йдуть зустрічатися зі своїми синами на їхні могили, які оплакують убитих дітей, що віддали своє життя за нашу свободу», – закликав Блаженніший Святослав.