Глава УГКЦ в Уневі на Успіння: «Я сьогодні приїхав сюди, щоб подякувати Пресвятій Богородиці за порятунок життя»
  • Пон, 29/08/2022 - 12:01

Ми зібралися тут, щоб подякувати, що за пів року війни ми живі, що можемо бути разом і наживо молитися за перемогу і розуміти, що духовна велич нашого народу закорінена в Божій великодушності. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді у Свято-Успенській Унівській лаврі Студійського уставу у свято Успіння Пресвятої Богородиці.

На початку проповіді Блаженніший Святослав зауважив, що Боже слово, яким сьогодні промовляє Господь, говорить нам про велике і незбагненне Боже милосердя до людини. За словами архиєрея, Господь цією притчею намагається нам пояснити відмінності логіки, якою керується Господь Бог стосовно людини і за якою люди зводять  між собою рахунки.

Коментуючи уривок Євангелія, проповідник зауважив, що чуємо сьогодні доволі дивні речі, як пан прощає боржнику найбільший борг, а тим часом сам боржник кидає у в’язницю свого слугу за борг, який можливо повернути. «Ця історія не про гроші. Це притча про великодушність Божу і малодушність людини. Безмірне Боже милосердя рятує від смерті тебе, твоїх дітей, твою родину. Боже милосердя може простити набагато більше, ніж людина може завинити», — переконаний архиєрей.

«Малодушно людина не змогла сприйняти великого. Бог так багато хотів подарувати, але цей чоловік остаточно залишився з нічим. Ми часом думаємо, що Господь чогось не хоче нам дати. Проблема є в нас, бо ми часто не можемо цього прийняти, — додав він і наголосив: — Хто прощає — росте душею і серцем. Великодушність рятує. Людина покликана бути образом і подобою Божого милосердя».

Слухаючи це слово про великодушність Бога, святкуємо Успіння Пречистої Діви Марії. Найвеликодушнішою людиною на землі була Богоматір, бо Вона віддала Богові все, ким була. Настільки віддала, що Бог зумів у Ній поселитися і з Неї воплотитися. Пресвята Богородиця стала джерелом життя і милосердя для всіх людей.

«У Марії спочиває повнота життя вічного. Ми цього дня святкуємо „Марійську Пасху“. Нині Пресвята Богородиця своїми молитвами усіх нас спасає від смерті», — наголосив Глава Церкви і запевнив, що Пресвята Богородиця тепер просить: «Будьте такими, як я. Будьте великодушними з Богом, і Бог буде великодушним з вами. Будьте великодушними один до одного, щоб нічого не втратити, а все здобути. Ви зможете смерть подолати і за земного життя спочити в обіймах Божественного Сина».

«Дорогі в Христі, — звернувся Патріарх, — я приїхав сюди, щоб подякувати за порятунок життя. Те, що я сьогодні живий між вами, — це чудо. Те, що діялося в Києві пів року тому, — це тяжко описати. Те, що ми живі, — це чудо. Те, що наша столиця встояла, ми тепер відчуваємо як особливу молитву заступництва Пречистої Діви Марії».

«У Києві віримо, що поки є Оранта в Софії, місто стоятиме і буде непереможним. Тому хочу скласти подяку Богородиці за те, що врятувала від смерті душі наші», — зазначив проповідник.

Відтак Глава Церкви пригадав події початку війни: «Це важко збагнути і висловити, але російські війська зупинилися за 20 кілометрів від Патріаршого собору. Лінія фронту справді відділяла життя від смерті. Ми чули вибухи, навіть навчилися розрізняти види зброї, яка вибухає. У містах, що їх знає цілий світ, в Ірпені та Бучі, ми побачили гори трупів на вулицях, які ніхто не прибирав. Я стояв на краю братської могили і бачив молодих людей зі зв’язаними руками, що були скинуті одне на одного. У цей момент ми зрозуміли, яким безумством є людська ницість, малодушність».

Отець і Глава УГКЦ переконаний, що ми перемагаємо і переможемо завдяки великодушності українців. Військові ціною власного життя великодушно віддавали все, щоб врятувати Україну. Ми бачили лікарів, які під бомбами робили складні операції. Вони ризикували своїм життям, щоб врятувати чуже життя.

«Там, як ніде, розумієш, що український народ переможе через те, що ми душею більші від ворога, морально і духовно вищі. Для перемоги замало мати добру і сучасну зброю. Також був вражений великодушністю українців, коли росіяни не хотіли забирати своїх солдатів, а наші люди створили можливість для їхніх рідних їх знайти», — поділився архиєрей.

«Ми сьогодні просимо: Богородице, Ти, що переходиш цього дня від землі до небес, молися за нас, бо молитвами Твоїми спасаєш від смерті душі наші. Твоєю материнською опікою огорни всіх, хто дивиться в обличчя смерті: наших солдатів на фронті, поранених, полонених. Огорни своєю материнською любов’ю тих, які опинилися на тимчасово окупованих територіях. Зроби нас великодушними стосовно тих, хто покинув свої домівки і сьогодні шукає нашого милосердя. Мати Божа, під Твоїм покровом Україна непереможна, бо Ти своїми молитвами ізбавляєш від смерті душі наші», — попросив духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ