Глава УГКЦ в Уневі: «Свято Успіння Пресвятої Богородиці – свято Марійської Пасхи»
  • Пон, 29/08/2016 - 10:10

Злого Духа можна перемогти і вигнати тільки молитвою та постом, які допомагають людині зростати у вірі. Той, хто молиться, пізнає Бога, бо молячись людина сповняється Божою силою і благодаттю. А піст дозволяє їй приборкати власне «я» і віднайти своє місце в духовному житті. Хто молиться і постить, той стає інструментом, джерелом Божої сили та благодаті, може допомогти собі і ближньому, зростає у близькості з Богом.

Наголосив Глава й Отець УГКЦ Блаженніший Святослав 28 серпня під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії на свято Успіння Пресвятої Богородиці у Святоуспенській унівській лаврі, що на Львівщині.

Проповідник пояснив, що свято Успіння – подія, коли Марія, завершуючи свій земний шлях, перейшла «від життя до життя, від землі до небес». «Це означає, що Богородиця тілом і душею була взята до неба. У святі Успіння ми бачимо, що Божа любов сильніша за смерть, бо Пречиста Діва Марія для всіх нас, християн, є вчителькою віри. Вона мала таку віру, яка не просто була більшою за гірчичне зерно, бо була вона тою, що вірила і віддала Богові своє тіло, життя у видимому світі. Тому Бог через неї зміг стати Людиною», – додав Предстоятель УГКЦ. Тож, за його словами, Богородиця вчить, що той, хто вірить, – не боїться смерті, а пускається в пасхальну дорогу перемоги над гріхом і водночас над смертю. 

Далі Блаженніший Святослав продовжив: «Сьогодні свято Марійської Пасхи, бо ми святкуємо сьогодні народження Марії до небесної дійсності та її прославлення з душею і непорочним тілом. У світлому успінні Марія сходить від землі до небес не з порожніми руками: вона вбирає у своїй особі всі наші потреби. Вона як наша небесна заступниця бере участь у тій небесній Літургії, випрошуючи для всього людства, яке живе в темряві гріха, Божого милосердя і спасіння».

Наприкінці Предстоятель Церкви закликав паломників молитися за мир для нашої землі: «Сьогодні ми молимося за наших хлопців, які під кулями і градами святкують це свято на передовій разом із нашими військовими капеланами. Молимося за потерпілих від бойових дій і тих, які втратили своїх рідних та близьких, помешкання, майно, та за тих дітей, яким війна скалічила життя». Хто може цьому лиху зарадити? «Прийдімо до Христа, присутнього між нами, і просімо Божого милосердя для нашої землі. Просімо з вірою, віддаючись цілковито Йому в руки, віддаючи нашу Церкву і цілковито себе Його Божому милосердю», – зазначив проповідник.

Наприкінець Блаженніший Святослав сказав, що Папа цього року оголосив Надзвичайний, тобто позачерговий, Рік Божого милосердя, бо побачив, що у вселенських масштабах світ втратив мир. Це означає, що світ перебуває у стані війни. «Просімо в наших молитвах Божого милосердя для України і всього світу», – закликав Глава УГКЦ паломників.

Важливо зазначити, що цього року в день свята Успіння Богородиці на прощу до Унева прийшло понад 20 тисяч паломників.